Ukázky z knih

Daniel Rušar: Jaro kriplů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kostka

Skupina tělesně postižených dětí rehabilitujících v lázních odjíždí na zážitkový kurz: kromě zmrzačených těl mají děti i ztrápené duše, jsou rozhádaní, zaťatí vůči sami sobě i vůči svému okolí. Hlavním hrdinou je třináctiletý Skin s postiženou levou rukou stíhající sen o tenisové kariéře. Spolu s ostatními má absolvovat program, který nemůže dát dohromady jejich ztrápená těla, ale měl by uklidnit napjatou atmosféru, vylepšit vzájemné vztahy, posílit sebedůvěru.

knihaAni u „normálních“ dětí nebývá zážitkový kurz bez rizik, zde jsou však prožitky ještě o něco intenzivnější, bolest ještě o něco palčivější, nadávky ještě o něco neurvalejší, vztahy ještě o něco pokřivenější a cesta k sobě samým ještě o něco komplikovanější. Půjde o víc, než se zdá. Půjde o život.

Ukázka z knihy:

Reklamní klipy

To jim zadala Fuňa, chce to mít pod palcem. Dejme hiphop, řekl Šofér a skenoval, jestli skupinu, do které je teď týmáci po úvodních seznamovacích hrách rozdělili, na-dchnul. Nadrženě popojížděl se svojí károu, protože právě přicházel na něco světo-ochrnutého.

Kdybys vyhodil svoje párátka do vzduchu, to bysme se lišili. To jo, odpověděla mu Baška.
Si vymysli něco jinýho, děvko.
Pozor, kam s tím monopostem jedeš!
Šofére, víš, co je VIP? zasahoval Inženýr [1].
Jasně, Šofér zareagoval na cokoliv a přehrál americký přízvuk.
Ne — Vyliž Inženýrovi Prdel.
Inženýr si spokojeně posunul brýle do čela a zašklebil se. Šofér se jako jediný ve sku-pině nezasmál.

Konflikty přinesou vždycky něco tvůrčího. Cítím, že se tu líhne dobrej klip, přišel je nakrmit Ondřej společně s Liborem.  
Ondro, co máme vlastně točit? ptala se Baška.
Snažila se, aby ji už někdo konečně prozvonil, ale nechápe, že má ještě kvůli věku stopku.
Reklamní klip na téma Spokojený život, připomněl Ondřej. Ze současnosti. A měl by podporovat rodinu.
Makejte, chcípáci, dodal Libor, Máte ještě hodinu. Vyhlášení nejlepších klipů hod-notíme my, instruktoři, plácl se do hrudi, než odešel pročistit další skupinu.
Bašky si ani nevšimnul. Umí nereagovat, jak sám říká, Při lezení, když jsem na pískovci, se musím soustředit a nevnímat kydy ostatních.

Inženýr se nadechl, sepsal a rozdělil role a ještě si prosadil stínové divadlo. Sehnali plachtu, reflektor a zavřeli se do místnosti, zatáhli závěsy a točili. Kuči [2] v šatech při-cházela z jednoho rohu a nádherně pajdala. Šofér přibrzďoval z druhé strany. Přiblí-žení, pohyby, doteky, tanec. Baška zesílila hudbu a pustila zvuk motoru, Skin s ka-merou snímal dole ceduli s Šoférovou replikou Koupil jsem auto. Skinova kamera šla opět na Šoféra a Kuči, dotýkali se. Střih, znovu cedule Koupil jsem i dům, zvuk mí-chačky a pokládání cihel, střih, objímání se. Střih. Kuči: Kde na to vezmeme? Střih. Šofér ukazuje na sebe. Dokonalá sériová hudba, protože jak tvrdil Inženýr, Sme se rozhodli drtit emocema. Střih. Cedule s rozhovorem. Šofér: Neboj, milá, postarám se. Vydělám peníze. Kuči: Ale tolik nemáme. Nikdy tolik nebudeme mít. Šofér: Vzal jsem si to na leasing, miláčku. Od naší dobré banky. Kuči: Ale já nechci žít na dluh. A po-tom záběr, jak ho Kuči bije. Střih. Kuči: Nechci žít na dluh! Střih. Šofér odchází. Střih. Šofér: I tak se o tebe postarám. Střih. V posledním záběru se Kuči krčila na zemi, Skin ji zoomoval, jak Nicole Vaidišovou masakrálně vyřízenou po třísetové bit-vě. Střih. Šoférovo prázdné křeslo. Baška teď zesílila soundy, aby si lidi patřičně pro-žili, což později ocenili. Střih. Cedule. Šofér: Uzavřel jsem životní pojištění. Cenu dos-tal Inženýr za režii a Kuči za nejlepší herečku, Za její věrohodný výkon, prohlásili tý-máci. Aspoň si Kuči výherní čokoládou zalepila slzy, protože její bulení bylo pravý, kamera ji snímala, i jak odbíhala na hajzl i jak se v záchvatu sesypala.
Zdravě sebevědomí se jmenoval klip, který natočil Dupin s ostatníma na jeden záběr. Stáli v řadě, drželi se kolem ramen a usmívali se do kamery, jak ukazovali svoje zdravé části. Káráře zdvihli a zaklínili mezi sebe, Starému vypnuli záda nejspíš svě-rákem a Hop měl neuvěřitelně rovné nohy, které nebyly jeho. Kvůli jednoduchosti, tleskal jim Libor, když předával cenu za nejlepší scénář.
Šofér odjížděl s prázdnou, mohli mu aspoň koupit brzdy, nejlepšího herce dostal Jin-dřich . Seděl u stolu, společně se svou spokojenou rodinkou, v kravatě, upravený, jí polévku a Marina [4], která mu hrála ženu, se ho ptá: Chceš přidat? on kroutí hlavou a ona mu přilévá do talíře, dvě děcka gryndají po stole, Jindra se na ně roztomile usmívá, klidná hudba. Je na vás harmonie příliš? zazněl hlas vypravěče. Svěř se kamarádům, dodal hlas a Jindřich [3] jde k base piv, sedí někde ve sklepě a leje je do sebe a záběry brutálních rvaček, při kterých se smáli i týmáci, masakrální krev všude po místnosti plus panenka bez hlavičky, plus rozdrcený landrover na ovládání, plus roztrhané ženské spodní prádlo. Ticho, zpocený Jindřich se spokojeně dívá do kamery, ukazuje škrábance na těle, bez rodiny, klip končí: Změňte svět! Váš Pilsner Urquell. Při předávaní Ondřej vysvětlil, že Jindřich dostal cenu pro nejlepší herce, Protože odkryl svůj skrytý talent.

Cenu za nejlepší klip si vyfoukli týmáci sami, na závěr do promítání vložili i svou předtočenou reklamu a sami sebe odhlasovali. To snad nemyslíte vážně? bučelo pár lidí, ale potom zatleskali. A stejně se všichni smáli, když si na tradiční tiskovce Fuňa nahlas stěžovala, Klipy byly falešné, skutečnost je lepší. Sestříí, to byla sranda, uklidňovali ji kripli sborově. A taky dodala, Všichni si myslí, že cenu za nejlepší šot měly vyhrát děcka, a ne týmáci.
Všichni, říkáš, pokýval Ondřej hlavou. A kdo ještě?
Všechny děti tady. 
A někdo si to možná myslel, ale teď se neodvážil ceknout, protože Fuňa je tu víc týmačka než sestra a nevíš, jestli získáš, nebo ztrácíš.  
Každá hra je už ve své podstatě nečestná. Ale její výsledek je dramatický a vzrušující, fixoval Ondřej pohledem Fuňu i děcka. Vrátil se ke hře, ptal se, jak vznikaly nápady a jak si rozdělili role. Kripli slušně odpovídali.
A protože mám citáty velmi rád, řekl Ondra, skončím toto povídání dalším. Pomalu slabikoval, aby si získal i Hopovu pozornost, který ošahával Marinu, což zas přitáhlo pozornost ostatních lidí. Hranice mezi hrou a skutečností je velmi tenká, zá-leží na úhlu pohledu. Můj vlastní citát, prsil se den na to Ondřej, když se ho ptali, kdo to vyblil.

Pohled přes raketu
Každý pohyb, každá věc je rozdělena do polí, přes struny rakety získávají věci na pružnosti. Skin [5] pozoroval přes výplet rozpíjející se světlo, díval se na stěnu, na věci kolem. Díval se jedním polem, dvěma, jindy celou řadou, sloupcem, někdy pozoroval jednu a tutéž věc každý den, zjišťoval, jak se mění, jindy zkoumání začal od rámu a směřoval ke středu rakety.
Teď zoomoval tenisák ležící na zemi, zohnul se pro něj. Tenisák je jedno z cvičení, které na táboře dělal; dlaň se mu stala kurtem. Rozevřel prsty, zrychloval a zpoma-loval tenisák, když jej posílal do jamek, nakláněl se dozadu nebo držel napnutou ruku před tělem, dbal, aby mu tenisák ani jednou z pravačky nesletěl. Teď jedeš ty, řekl levačce. Zavrtěla sebou na koleni. Tak se nic nenaučíš. Ale jo. Pojď, nebuď čaj, povzbuzoval ji pravačkou. Fakt ne, svěsila se z kolena. Pravačkou jí šel naproti. Ukaž, ti pomůžu. Nechci. Přidržím ti tenisák. Pusť mě, nechci. Nepotřebuju vidět, jak se urážíš, poslal levačku z lavičky do šatny, do kapsy kraťasů a pravačkou v prstech drtil tenisák. Rafa, André, Roger a já jmenuje prsty. Co nejrychleji, řekne jim palec-trenér a zmáčkne pomyslné stopky. Raz, dva, tři, čtyři, několik sérií opa-kovaně mačkal tenisák, až mu prsty odpadly. Vydechl. Kdyby se mi tak podařilo odrovnat zelenáč v dlani! Znovu, teď ve třech, raz, dva, tři, čtyři, další série, pauza, dvěma prstama, raz, dva, tři, čtyři. Kdo je malík, který se klátí do stran a nedá ani milimetr? Protáhl si šlachy a svaly na prstech. Vzal raketu do ruky, 13:27 na hodin-kách. Na protější posteli ležel vyvalený Kemy [6], Skin ho pozoroval načrtnutého v ob-délnících, potom levačku, jak se dotkla tenisáku, memories consume, like opening the wound, I'm picking me apart again, you all assume, I'm safer in my room, unless I try to start again.

Ozvaly se fotbalové chorály, vzbudil Kemyho a běžel. Ale ne na svůj kurt, ale na ten, který připravili týmáci. Ale ne k nim, ale od sebe, protože běžet od sebe je ten nej-rychlejší způsob běhu.


[1] Inženýr, 14 let, přezdívka kvůli všehozkoumání. Lékařská zpráva: DMO, diparetická lehkého typu, dolní končetiny ochablé, souvislost s porodem, nutnost podpěr. Doporučení: pravidelné léčebné pobyty, teplé zábaly, cvičit nohy i ruce, riziko přetížených ramen (pozor na hrbení se), pravidelně procvičovat, berle měnit. 

[2] Kuči, 14 let, tančí, hraje fotbal. Kuči poslali na tábor, i když se bitky přímo nezúčastnila a nijak se ne-vyhraňovala. Lékařská zpráva: DMO LN, funkční zkrat 7 mm Achillova šlacha, stáčení plošky nohy dovnitř, při přetížení zánětlivé. Doporučení: léčebné pobyty, protahování, podražená obuv, parafin, pro-cvičovat, botulotoxin, ortoped určí možnost operace.

[3] Jindřich, 12 let, až do závěru hrál tichého takovým způsobem, žes ho málem přehlédl, hubený, ne-mluvný, postižený mozek. Lékařská zpráva: DMO hybné postižení i mentální s poruchou vizu, viditelně špatně chodí, silné dioptrické brýle. Doporučení: pravidelné léčebné pobyty, hlídat zrak a logopedie, za-pojovat často do integrace.

[4] Marina, 11 let, obézní. Lékařsky: paréze brachilního plexu, ortopedicky: chabá pravá horní končetina, cévní abnormalita, PP nešikovná, pomocná, nepřekáží, metabolické onemocnění, silná v dětství, růst nestačí. Doporučení: pravidelné léčebné pobyty, všestranná činnost, dietní jídlo, pití pramene.

[5] Skin, 13 let, Richard, přezdívka kvůli holé hlavě, vlasy mu nerostou. Skin o sobě: tu levačku mám křivou, zrasovanou, zrakvenou, ne ze skejtu, ani z prkna, ani z žádného jumpu do vody, prostě odmala. Lékařská zpráva: Paréze brachilního plexu, plexus bragilas, chabá levá horní končetina, cévní abnormalita, LP nešikovná, pomocná, obleče se, nepřekáží. Doporučení: pravidelné léčebné pobyty, všestranná činnost, nepokřivit si páteř při zatěžování jen PP, LP pořád nutit, impulsy k činnosti.

[6] Kemy, 15 let. Kvůli téměř nerozeznatelnému postižení vzbuzuje závist u kluků a touhu u dívek, v 1. ročníku elektrikářského učiliště, Lékařská zpráva: DMO hemiparéza, s polovinou těla, obličej, PN i PP mírně zasažena, občas zakopne, nohu stáčí opačným směrem, ruka nešikovná, obličej neznatelné změny. Doporučení: léčebný tělocvik, omezení v tělocviku.

Knihu Jaro kriplů vydalo nakladatelství Paskuda books

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení