Ukázky z knih

Případy detektiva Kláska a opičáka Jojíka

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Krátké detektivní příběhy s ilustrovaným rozluštěním pro čtenáře od šesti let. Kniha plná originálních ilustrací rozvíjí logické myšlení, pozornost a čtenářské dovednosti. Čti, prohlížej si a pátrej! Detektiv Klásek a opičák Jojík potřebují tvůj postřeh a bystrou hlavu. Bez tebe zločince nedopadnou.



ilPředmluva

Ahoj děti, ano, vy chytré, bystré a vnímavé šikulky. 
Cože? Kdo to řekl, že děti nejsou chytré, bystré a vnímavé? Ty, škarohlíde? Jdi k šípku! Lžeš. 
Děti jsou šikulky, co rády čtou. A taky rády přicházejí věcem na kloub, jako praví detektivové. Že ano, že mám pravdu, děti?
Tak hurá, jdeme číst detektivní příběhy pana Kláska a opičáka Jojíka. Kdo je pachatelem? Inu, na to si přijďte samy. Poradí vám obrázky. Jestli jste zlosyna odhalily správně, zjistíte v kapitolách s názvem Vyřešení.


Případ nového zaměstnání

Děti, prosím, seznamte se. Pán v elegantní vestě a motýlkem pod krkem se jmenuje Klásek. Pan Klásek je malé postavy, ale velkého ducha. Je to člověk bystrý, zvídavý a spravedlivý. Na nose má brýle, aby na všechno dobře viděl. A aby mu nic neuniklo, mívá po ruce lupu. A aby na nic nezapomněl, nosí po kapsách notes i s tužkou. Když si všechny jeho vlastnosti sesumírujete, určitě vám správně vyjde, čím se pan Klásek živí. Ano, dobře. Pan Klásek je učitel, učí biologii.
Biologie je věda o přírodě. Pan Klásek ví, jak se která rostlina jmenuje, umí pojmenovat všechna zvířata.
Pan Klásek je dobrý učitel. Ve svém kabinetu má vždy vzorně uklizeno. Nepořádek nemá rád.
„Joj. Nepořádek? Ten přímo miluji. Joj!“
Slyšeli jste to taky? Kdo to řekl? Ať se koukám, jak se koukám, v kabinetu nikoho nevidím.
„Joj. A co já, já jsem vosk?“
Mě snad šálí zrak. Hlas se ozývá z obrázku na zdi. Je na něm namalovaný opičák, pod kterým je napsáno: šimpanz učenlivý. I kdepak, to se mi asi jen něco zdálo. Opičák, ač je učenlivý, není živý, nemůže na nás volat.
„Joj, joj, ale já žiju. Koukej! Hop!“
Opičák vyskočil z obrázku. Jéje, kam skočí, tam je paseka. Po zemi se válejíobrázky a knížky, vycpaná veverka se houpe na židli a pastelkami jsou na koberci přišpendleni dva vzácní motýli.
A to všechno se děje právě ve chvíli, kdy do kabinetu vchází pan učitel. Za ním vstupuje, no to je nadělení, pan ředitel! K neštěstí plus, opičák skočil panu Kláskovi za krk. A ne a ne se pustit.
Pan ředitel se zamračil: „Pane kolego, já ve škole žádné opice, opičáky ani opičárny nesnesu, prosím, opusťte tuto budovu.“
Milý pan Klásek doučiteloval. Sbalil si lupu, sešitek a i s učenlivým opičákem se vydal hledat novou práci. Je na vás, ať poznáte jakou. A jelikož už znáte pana Kláska, určitě úkol zvládnete na jedničku.

Vyřešení

Nemám žádné pochyby o čtenářích této knížky. Jsou chytří jako praví detektivové. Určitě neudělali chybu. Správně určili, že se pan Klásek stal detektivem. Vždyť má pro toto povolání ty pravé vlastnosti – je bystrý, zvídavý a spravedlivý.
To by se také mohl dát k indiánům! I kdepak, indiáni nemají lupu, oheň rozdělávají pomocí dvou dřívek, která třou o sebe.
A co kuchař, ten přece také má mít fi štrón, aby uvařil chutné jídlo! To je sice pravda, ale hlavně by měl mít vařečku, lupou nic nezamíchá.


Knihu Případy detektiva Kláska a opičáka Jojíka vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení