Ukázky z knih

Ukázka z knihy: Natálka a zlobivé štěně

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Anotace knihy: Někdo má brášku, někdo štěně. Jenom Natálka nemá nic. Tak moc by si přála pejska, že kvůli tomu i zalže. Nakonec se Natálka štěněte přece jen dočká. Zjistí ale, že mít doma zlobivého pejska není žádná výhra. Co s ním? Poslat ho do školy! Tam už ho naučí slušnému chování. Veselý příběh o touze po zvířátku je určen všem začínajícím čtenářům.



knihaUkázka z knihy:

Mít doma zlobivé štěně není žádná výhra. Co s ním? Poslat ho do školy! Tam už ho pan učitel naučí řádnému chování.

Někdo má brášku, někdo štěně
„Pane učiteli, pane učiteli, heč, já mám brášku!“
Sotva pan učitel Vaníček vstoupil do své třídy malých druháků, cácorka Viktorka Krupičková se k němu rozeběhla, aby mu vyzvonila svou novinku.
Pan učitel se usmál. „To máš radost, že ano?“
„Hm, jo. Ale chtěla jsem mít Amálku, jenomže čáp nám donesl Frantu,“ zamyslela se Viktorka.
„Frantu?“ podivil se pan učitel. „To se bráška jmenuje stejně jako tatínek?“
„Jo, on je to celý táta,“ řekla Viktorka větu, kterou slyšela od babičky.
Kantor pohladil Viktorku po vlasech. 
„Až Franta vyroste, čekám ho ve škole.“
„Jé, pane učiteli, to se načekáte, on je takhle prťavý,“ zavýskla Viktorka a ukázala, jak malý je její novorozený bratr.
Děti se rozesmály. Podle Viktorky je malý František menší než tužka. Jen Natálka se nesměje, rty má k sobě přimknuté, hlavu skloněnou. Pan učitel tuší, že miminko, kterým se Viktorka tolik chlubí, způsobilo Natálce žárlivé chmury. Pan učitel k ní přistoupil, uchopil ji za pramínek vlasů a konečkem Natálku pošimral pod nosem. 
Chtě nechtě se musela i ona pousmát, vlasy ji lechtaly.
„A co je nového u vás, Natálko?“ zeptal se pan Vaníček.
„My jsme…“ holčička rychle hledala, čím by se pochlubila, „my máme štěně. A je taky celé po tátovi,“ vyhrkla Natálka.
Pan učitel nechápavě zakroutil hlavou. 
„Po kterém tátovi?“
„Přece po mém. Jmenuje se úplně jako on – Jan Novák.“
Třída vybuchla smíchy. Natálce je do ouvej, to řekla pěkný nesmysl. Naštěstí zazvonilo, a tak měla čas si vymyslet, jak to s tím psem vlastně je.


Knihu Natálka a zlobivé štěně vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení