Ukázky z knih

Ukázky z knih: Martin Gregora, Milena Dokoupilová – Péče o novorozence a kojence

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Hledáte spolehlivou radu a pomoc při péči o novorozené děťátko? Tato příručka českých odborníků vám ji poskytne. Přehledný rádce pro novopečené maminky si získal velkou oblibu a nyní vychází již ve čtvrtém vydání. Spolehněte se na praktické, odborné a zároveň empatické rady zkušených pediatrů.

 

Péče o novorozence a kojenceNarození děťátka s sebou přináší radost i mnoho tušených, ale i naprosto nečekaných starostí a otázek. Kniha českých odborníků vás bezpečně provede prvními měsíci života vašeho potomka a zodpoví nejčastější dotazy týkající se péče o zdraví miminka, kojení, očkování, hygieny a všech potřeb vašeho maličkého. Příručka, kterou zvládnete přečíst, ještě než se s novorozencem vrátíte z porodnice, vám pomůže být sebevědomou a dobrou maminkou.

Ukázka z knihy:

Den porodu

Poté, co novorozené děťátko spatří světlo světa, je vhodné jej podržet necelou jednu minutu pod úrovní placenty, aby dostalo z placenty co největší množství krve – jde o tzv. pozdní podvaz pupečníku. Posléze je porodníkem nebo tatínkem přerušena pupeční šňůra. Následně je děťátko uloženo nahé „kůží na kůži“ na břicho maminky. Život začíná.
Těsný kontakt dítěte, tzv. bonding, působí na matku i dítě blahodárně. Pomáhá zapomenout na bolesti spojené s porodem. Pro novorozence je matčino tělo přirozeným zdrojem tepla, nicméně suché pleny na přikrytí jsou vhodné. Po primárním kontaktu s matkou je novorozenec ošetřen sestrou. Základem jsou nové suché pleny či deka, dále ošetření pupečního pahýlu svorkou nebo krátkým podvazem gumičkou, konec pupečního pahýlu je sterilně překryt. Sestra novorozence důkladně označí a nechá v matčině náručí. Je- li matka unavená, uloží se dítě do výhřevného lůžka v její blízkosti nebo poblíž obou rodičů.
V následujících dvou hodinách se sestra s maminkou věnují prvnímu přiložení k prsu. Nic se ale nemá uspěchat. Pokud nemá miminko ještě dobře očistěné plíce a tzv. frká nebo trochu namáhavěji dýchá, nebývá přiložení úspěšné. Vyčkání na spontánní sání ručiček vede většinou k úspěšnému prvnímu přiložení. U zdravých miminek se to podaří během první hodiny života.
Vážení, měření a všechny další procedury, včetně ošetření očí a prvního lékařské vyšetření, je možné odložit a provést později. Ošetření očí dezinfekčními kapičkami se provádí z důvodů ochrany před bakteriální nákazou z rodidel matky.
Někdy již při ošetření na porodním sále odchází stolička, nazývaná smolka. Je to vazká, zelenočerná hmota obsahující zbytky buněk ze spolykané plodové vody a také sekrety, které se nahromadily v průběhu těhotenství ve střevě dítěte. Smolka by poprvé měla odejít nejpozději do 48 hodin. Některé děti se již na porodním sále i vyčurají. První moč by měla odejít do 24 hodin po porodu.
Obvykle po uplynutí prvních dvou hodin se matka i dítě převezou na oddělení šestinedělí. Miminko většinou na chvíli převezme dětská sestřička novorozeneckého oddělení. Tady přichází na řadu odstranění nečistot, které ulpěly na kůži dítěte během porodu, vykoupání a změření teploty v zadečku. Po opětovném zahřátí je miminko vráceno mamince přímo na pokoj do systému rooming in a pokračuje se v pravidelném přikládání k prsu dle libosti dítěte.
Nejpozději do šesti hodin po porodu se z důvodů prevence krvácivé nemoci podává novorozenci vitamin K v podobě injekce do stehýnka nebo kapek do pusinky.
Ne vždy však probíhá kolem porodu všechno hladce. Přizpůsobení se životu mimo matčinu dělohu je složitý děj a pro děťátko je velmi náročný, zvláště pak je- li nezralé nebo má-li nízkou porodní hmotnost.
Nemějte, maminko, strach a dejte mu víc času. Určitě to zvládne!

První den

Hned od porodu učí zdravotní sestra matku správně přikládat novorozence k prsu. Není to role jednoduchá – ani pro matku, ani pro sestru. Je dobré zúčastnit se v průběhu těhotenství kurzů předporodní přípravy, kde školené sestry předají budoucím maminkám s předstihem mnoho cenných rad a dítě přiloženo k matčinu prsu do dvou hodin po porodu. V této době je totiž novorozenec na sání z prsu nejlépe připraven a jeho chování tomu i nasvědčuje – strká si do úst pěstičku, cucá si jazyk nebo košilku a vůbec všechno, co se k němu přiblíží a dotkne se jeho rtů nebo tvářičky. Dotykem obličeje a okolí úst se vyvolá hle­dací reflex – novorozenec otevře ústa a vystrčí jazyk. Hlavičkou točí ze strany na stranu a hledá prs. Bezprostředně po porodu to může být i v poloze na břiše. Najde po čichu – podle známé vůně plodové vody – bradavku matky, i kdyby se k ní musel do-plazit. Nějakou dobu to trvá, ale nakonec se mu to podaří, zvláště když mu maminka se sestrou trochu pomůžou. Obejme jazykem stočeným do žlábku bradavku a prsní dvorec a stiskne je dásněmi. Dotykem citlivého sacího bodu, který má hlouběji v pusince, se vyvolá druhý reflex – reflex sací. Jazykem si vytlačí kapky mleziva do úst a polkne je – a to je třetí, polykací reflex. To vše dokáže zdravý novorozenec, aniž se něco učí.
Už několik týdnů před porodem je v prsu matky mlezivo (kolostrum). Je nažloutlé barvy a husté jako vaječný bílek. Nemusí ho být mnoho, ale stojí za to. Obsahuje totiž obranné látky a soli, které v tu chvíli dítě nejvíce potřebuje – připravuje se tím na vstup do světa plného nástrah v podobě bakterií a virů. Zásoby energie a vody má novorozenec ve svém těle připraveny na dva až tři dny. Většinou přesně tolik, kolik jich využije do doby, než se tvorba mléka zvýší.Dokrmování umělou výživou bývá zbytečné. Do celého procesu může zasahovat nepříznivě. Je lepší přírodě pouze pomáhat, ne ji přemáhat. Nejlepší je vyhovět potřebám dítěte, pozorovat je a řídit se jeho touhami. Novorozenec přece potřebuje hlavně tři věci: teplo, mateřské mléko a pečlivého citlivého pozorovatele. Jemnými signály vás na to dokáže upozornit. Abyste nepropásly ty chvíle, kdy netouží po nikom jiném – jen po vás, musíte s ním být pokud možno ve dne i v noci...

 

Péče o novorozence a kojence
Autor Martin Gregora, Milena Dokoupilová
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 4.
Počet stran 128
ISBN/EAN 978-80-247-5719-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení