Ukázky z knih

Ukázky z knih: Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombová – Odpojený muž

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
Muž

Jak se mají mladí muži v dnešním světě? Mezinárodně uznávaný psycholog Philip Zimbardo ve spolupráci s kolegyní Nikitou Coulombovou v knize Odpojený muž (Grada, 2017) ukazují, jak se mužnost ocitá v krizi. Upozorňují na zoufalou neschopnost současných mladíků dospět a odolat nástrahám virtuální reality. Alarmující apel vzbudil celosvětový zájem odborníků i veřejnosti.


Odpojený mužUkázka z knihy:

Náruživí hráči: Ovládám svět ze svého pokoje

Co když někdo odkudsi z hloubi vesmíru vyvine nějakou kouzelnou formuli¸ nějaké lepší místo pro život? Zůstal by tady na Zemi vůbec někdo? — Edward Castronova, profesor oboru telekomunikací  na Indianské univerzitě v Bloomingtonu.

Když jste na konci šedesátých let chtěli propojit počítač s obrazovkou, bylo to možné pouze na pár místech a museli jste patřit mezi tu hrstku lidí, kteří měli k tomuto typu technologie vůbec přístup. V průběhu následujících padesáti let se ale situace dost výrazně změnila. Člověk by předpokládal, že čím více se věnujeme prohlížení internetových stránek, tím méně času strávíme sledováním televize. Statistika však odhaluje pravý opak. Evropané vysedávají i přes velkou využívanost internetu u televize stejně dlouho jako dřív, a Američané nyní tráví týdně až šedesát hodin ve společnosti svých digitálních miláčků, průměrně čtyř, neboť většina vlastní HDTV, počítač, tablet a chytrý telefon. Permanentně máme po ruce alespoň jedno ze zařízení, takže svou potřebu můžeme uspokojovat kdekoliv a kdekoliv. Ředitelka Institutu pro výzkum a rozvoj her v Palo Alto v Kalifornii Jane McGonigalová odhaduje, že lidé na celé zemi stráví hraním počítačových her každý týden dohromady až tři miliardy hodin. Zároveň také předpovídá, že průměrná mládež věnuje před dosažením jednadvaceti let přibližně 10 000 hodin hraní her na počítači.3 Pro srovnání: aby průměrný student vysoké školy získal bakalářský titul, zabere mu to úsilí polovinu času, tedy cca 4 800 hodin.
Není pochyb, že počítačové hry hrají také ženy, a firmy, které tyto hry vyvíjejí, jsou si toho velmi dobře vědomy (FarmVille, World of Warcraft či Mario Kart? Přiznejte se…). Slečny ovšem v porovnání s chlapci tráví u her mnohem méně času, pouhých pět hodin týdně, zatímco chlapci až třináct hodin. Pro spoustu z nich se pak těchto třináct hodin strávených hraním her stává přirozenou součástí každodenního života.
Liší se také způsob, jakým hrají hry dívky a jakým chlapci. Něžné pohlaví má spíš v oblibě hry na chytrých telefonech či tabletech, které jsou časově méně náročné (Words with Friends) a bez násilí, chlapci zase dávají přednost střílečkám a obecně časově náročnějším hrám na herních konzolích či počítačích s klávesnicí a myší. Někteří novináři se nás snaží přesvědčit, že ženy propadly hraní her stejně jako jejich mužské protějšky, což je ale zavádějící. Průměr deset tisíc hodin u počítačových her platí obecně pro všechny, ale protože kluci tráví u her třikrát více času než slečny, připadá na mladíky do jednadvaceti let věku průměrně 14 400 hodin oproti 5 600 hodinám stráveným slečnami. A zatímco u dívek s přibývajícím věkem zájem o hry klesá, u chlapců většinou roste.
A stejně jako v případě porna, dojde-li na tvorbu her, placení za hry a soutěžení o ceny, začnou chlapci dívky počtem značně převyšovat. Mívají také oproti slečnám častěji v pokoji vlastní herní konzoli (91 % chlapců, 70 % dívek)7 nebo počítač (62 % chlapců, 49 % dívek), ale díky tomu věnují ve srovnání s děvčaty méně času četbě, méně času učení a přípravě do školy a mnohem více aktivit spojují čistě s monitorem.
Jen do měsíce poté, co byla v roce 2010 uvedena na trh počítačová hra s názvem Call of Duty: Black Ops, strávili hrou této novinky hráči dohromady 68 000 let. Verze Black Ops 2 z roku 2012 vydělala v prvních dvou hodinách prodeje 500 milionů dolarů a v roce 2013 zahájilo přesně o půlnoci 8 300 obchodů po celé severní Americe slavnostní prodej herní série Grand Theft Auto 5 – jedné z nejkontroverznějších – a hned první den tato nová verze hry vydělala více než 800 milionů dolarů. Tři dny nato Grand Theft Auto 5 pokořilo hranici jedné miliardy, což se nepodařilo ani nejúspěšnějším filmům typu Harry Potter či Avatar.
V roce 2013 dosáhl herní průmysl včetně mobilních her pro chytré telefony a tablety celosvětový zisk 66 miliard dolarů, což je o tři miliardy více než v roce 2012.
Porovnejte tato čísla s rozpočtem amerického ministerstva školství, jehož nemandatorní výdaje v roce 201313 činily 68,8 miliardy dolarů, či s obratem amerického nakladatelského a vydavatelského průmyslu, jehož čisté příjmy z prodeje v roce 2010 činily 27,9 miliardy dolarů.14 Měsíčník Game Informer, který přináší novinky, strategie a recenze z oblasti počítačových her, se v roce 2013 stal třetím nejprodávanějším časopisem ve Spojených státech, ve výši vydaných výtisků jej předstihly pouze časopisy AARP The Magazine a AARP Bulletin, které jsou většinou k dispozici zdarma pro starší občany a důchodce.
Když v roce 1981 dosáhl patnáctiletý Steve Juraszek z Illinois světového rekordu v arkádě Defender, stala se z něj okamžitě celebrita a jeho obličej se na nás díval z titulní stránky časopisu Time. Hrál hru celých šestnáct hodin bez přerušení.16 Dnešní hry testují nejen hráčovy dovednosti, testují i jeho tělesné limity po celou dobu  trvání hry. Existují hráči jako George Jao, který hraje online hru Clash of Clans v kuse čtyřicet osm hodin. Jao si dokonce bere iPad ve speciálním obalu s sebou i do sprchy, aby nemusel hru přerušit a zůstal tak nadále favoritem.
Existuje spousta dalších (většinou mladých) lidí, kteří investují tisíce hodin do hraní jediné hry v naději, že se stanou profesionálním hráčem a budou moci soutěžit o milionové výhry v televizních turnajích.18 Maraton hraní her už se stal něčím tak běžným, že vznikl dokonce termín pro bezesný stav, který musí hráč zvládnout při třetí noci nepřerušené hry, kdy dokáže vnímat i myslet jen mlhavě: takzvané „údolí smrti“. Pro pravidelného průměrného hráče je šestnáctihodinová „směna“ typicky stráveným časem víkendu, a většina rodičů přitom nehne ani brvou. Dvě třetiny dětí a náctiletých tvrdí, že jejich rodiče nenastavili žádná pravidla pro limitaci hraní her, a většina hráčů tak pokračuje ve využívání elektronických miláčků i tehdy, když se v celém domě zhasne.

Odpojený muž
Autor Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombová
Překlad Libuše Čížková,Kateřina Klabanová
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 280
ISBN/EAN 978-80-247-5797-1
Ediční řada Psyché

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení