Aktuality

20. ročník knižního veletrhu Svět knihy

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
tyle=

 Na veletrhu Svět knihy jsem strávil dva dny a po celou dobu bylo co sledovat a s kým si povídat. Mnohahodinová chůze a postávání sice nesvědčí nohám, ale člověk musí něco obětovat, pokud si chce užít atmosféru tak významné akce, jakou pražský knižní veletrh určitě je. Doprovodný program veletrhu byl bohatý, občas se některé zajímavé akce překrývaly, nebylo jednoduché si vybrat.

Pátek si mohli někteří zájemci oživit nostalgickou vzpomínkou na léta dávno minulá při vystoupení Pavlíny Filipovské, kterou na klávesy doprovázel Milan Dvořák. Povídání střídané melodiemi představilo publikaci Před písničkou smekni II. Jde klavírní jazzové úpravy dvaceti lidových písní, které Milan Dvořák - vytvořil renomovaný jazzový pianista - vytvořil.

Povídání Jana Němce o knize Dějiny světla se netýká jenom literatury. František Drtikol, o němž kniha pojednává, byl nesmírně zajímavou osobností, vynikajícím fotografem, jehož význam je stále ještě nedoceněný, i mystikem stýkajícím se s významnými lidmi té doby. Moderoval Miroslav Balaštík, pořad byl tedy plně v režii nakladatelství Host. Jana Němce i Miroslava Balaštíka pak bylo možné téměř celý den zastihnout u stánku Hosta a čtenáři si mohli nechat knihu autorem podepsat.

Podle mého názoru se velmi povedla beseda Emila Hakla se čtenáři. Autor, nedávno oceněný Magnesií Literou za svou knihu Skutečná událost, je velmi originální a výborný vypravěč i na pódiu. Má schopnost stavět obyčejné historky do neobyčejných souvislostí, a tím z nich vytvořit svébytný útvar na pomezí humoru a inteligentního skeptického pohledu. Ukázky z knihy Hovězí kostky četl Miroslav Táborský. Emil Hakl se mimo jiné bránil nařčení, že své texty píše z pohledu věčného lůzra, podotkl ovšem, že k pohledu úspěšného a bohatého člověka mu chybí právě ten prožitek. Autor po skončení besedy u stánku nakladatelství Argo podepisoval své knihy.

Knížka Mrkev ho vcucla pod zem je určena dětem a představovalo ji nakladatelství Meander. Autogramiádu jejího autora Petra Stančíka jsem však chtěl navštívit z jiného důvodu – kvůli jeho pozoruhodné knize Mlýn na mumie, ovšem ta je určena dospělým, některé její pasáže dokonce výhradně dospělým. Bohužel tato akce byla jednou z těch, které jsem nestihl, a na osobní seznámení s tímto originálním autorem si budu muset nějakou dobu ještě počkat.

Lidé, kteří rádi potkávají osobnosti známé z televizních obrazovek, si také přišli na své. Herec Ladislav Frej se představil u stánku Popronu mezi audioknihami, které načetl nebo propůjčil hlas některé z jejich postav. Další známé tváře, tentokrát Marka Ebena, Jana Hartla a Jana Jiráně, mohli návštěvníci veletrhu spatřit na prezentaci CD Detektiv Klubíčko, pořádané Českým rozhlasem.

Vyhlášení anticeny obce překladatelů Skřipec vřele doporučuji. Pokud jste ji nestihli navštívit nebo jste netušili, jakým je přínosem, napravte to příští rok. Ukázky vybrané z nominovaných textů spolehlivě rozesmějí. Většina čtenářů nedokonalosti překladu přejde, odbude je většinou mávnutím ruky a lehkým rozladěním. Odborníci dokážou vysvětlit, čím se překladatel prohřešil, člověk si tak lépe uvědomí, že umělecký překlad nepředstavuje lehkou disciplínu, a ocení talent těch, kteří v tomto oboru patří ke špičce. Připomínám, že letošní anticenu si vysloužila kniha na jejíž nedostatky jsme také poukazovali. Recenzi najdete zde.

Vyhlášení laureátů České knihy jsme sledovali již počtvrté, snaha organizátorů o propagaci české knihy v zahraničí nám je velmi blízká a jsme rádi, že můžeme naše čtenáře zapojit do hlasování a informovat je o výsledcích. Jak dopadlo hlasování i o názoru odborné poroty jsme informovali v článku, který naleznete zde. Těm, kterým se nechce přecházet na další webovou stránku, zopakuji: cenu obdržel Jan Němec za román Dějiny světla a Věra Nosková za Proměny. Oběma vítězům jsem měl možnost jménem magazínu Vaše Literatura.cz pogratulovat. Dějiny světla vyšly v poměrně silném a renomovaném nakladatelství Host, kdežto Proměny Věra Nosková vydala v nakladatelství vlastním. Názor odborné i laické veřejnosti ukazuje, že kniha vydaná vlastním nákladem neznamená špatná kniha a někteří z dobrých autorů už začínají tuto cestu volit.

Sobota je už tradičně programem přímo nabitá, my jsme se však museli připravovat na prezentaci, kterou jsme v pásmu Literatura online pořádali. Na navštívení doprovodných akcí v tu dobu nebyl čas ani pomyšlení. Nahlédl jsem alespoň do sálu, v němž Jana Šrámková pořádala malou tvůrčí dílnu. Překvapila mě komorní a semknutá atmosféra skupinky okolo velkého stolu, a tak jsem raději nerušil a vycouval.

Letošní veletrh se konal ve znamení několika témat, hlavním hostem bylo Maďarsko, tématem sci-fi a fantasy, veletrh připomínal i výročí narození Bohumila Hrabala. Kombinace maďarské literární scény a Hrabalova výročí byla velmi zdařilá kombinace, protože Bohumil Hrabal má v Maďarsku již dlouhá léta velmi mnoho příznivců. Péter Esterházy tak představoval pokračování knihy Harmonia caelestis nazvané Opravené vydání, a také účinkoval v programu Hrabal v Maďarsku, v němž diskutoval s dalšími maďarskými publicisty a překladateli. Pořad moderoval Zdenko Pavelka, jehož nakladatelství Novela bohemica vydalo v tomto roce významnou knihu Via Hrabal.

Příznivci sci-fi se mohli v sobotu na veletrhu setkat s postavami ságy Star wars, které se po celý den pohybovaly mezi návštěvníky a zpestřovaly návštěvníkům pobyt mezi knihami.

Prezentace magazínu Vaše Literatura.cz probíhala od 13:00, což znamenalo, že konkurence paralelně probíhajících programů bude opravdu veliká. Návštěvníci se mohli v tu dobu rozptýlit na různá místa - Eva Hauserová představovala projekt Druhá múza, Milan Uhde četl své Rozpomínky, příznivci maďarské literatury se mohli setkat se spisovatelkou a básnířkou Kristinou Tóthovou, probíhalo i autorské čtení Oty Ulče a beseda s Ivou Pekárkovou. Milovníci fantasy mohli poznat jednu z autorek tohoto žánru – Erilian. Lovci autogramů měli možnost získat podpisy Jiřího Menzela, Jiřího Slívy a Arnošta Vašíčka. Jsem rád, že i při takové konkurenci se na prezentaci magazínu Vaše Literatura.cz dostavilo mnoho posluchačů. Na fotografii jsou (zleva) Jiří Lojín, Jitka Culková, Pavla Sklenářová a Sabina Huřťáková Hašková. Redaktorka Lucie Sigmundová, které seděla v publiku a měla větší možnost program posoudit, o přednášce napsala:

Mezi přednášející se v sobotu pod sekci Literatura online zařadil také náš magazín Vašeliteratura.cz. Ve vymezených padesáti minutách se zástupci redakce snažili publiku vysvětlit, jaká jsou specifika internetových magazínů a jaké je jejich postavení na trhu.
Úvodní slovo si vzal šéfredaktor magazínu Jiří Lojín, který přivítal publikum v malém sále. Následně proběhla přednáška v podobě debaty s dalšími redaktorkami webu. Posluchači měli možnost dozvědět se, jak web Vaše Literatura.cz funguje, jaké jsou jeho přednosti, historie i jaká je motivace redaktorů. Z debaty vyplynulo, že práci pro web všichni redaktoři vykonávají dobrovolně a z nadšení pro literaturu. Padly i úsměvné perličky v typu: „Dnes se vidíme osobně poprvé.“
Za celý tým Vaše Literatura.cz můžeme říct, že naši zástupci vyjádřili přesně smysl naší práce, a tou je podělení se o zážitek s dalšími lidmi.

Hlavní cíl přednášky – seznámit čtenáře s magazínem a s jeho redaktory – se podařilo splnit. Bohužel, už nezbyl prostor pro dotazy ani pro plánované zamyšlení nad postavením internetových magazínů v porovnání s těmi renomovanými, či o snaze podporovat českou literaturu. Snad se časem podaří tato nesmírně zajímavá témata rozvinout při jiné příležitosti. Organizátorovi veletrhu patří velký dík za to, že pásmo prezentací Literatura online realizoval.

Svět knihy je nesmírně inspirativní setkání autorů, žurnalistů a vydavatelů se čtenáři. I přes masové používání internetu se nic nemůže rovnat osobním kontaktům, sebelepší obrázek nezprostředkuje možnost vzít knihu do ruky, potěžkat ji, ohmatat, třeba i nenápadně k ní přičichnout a prolistovat ji. Pro to vše stojí za to do Prahy na Svět knihy zajet.

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení