Aktuality

Hlasovat o Cenu čtenářů Magnesia Litera můžete do 31. března

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tyle=

Každý rok je v České republice udělováno několik literárních ocenění, jedním z nich je i Magnesia Litera, která si klade za cíl propagovat a podporovat kvalitní domácí literaturu. Do právě probíhajícího hlasování o Cenu čtenářů se můžete zapojit i vy.



Magnesia Litera je ocenění, které pravidelně od roku 2002 uděluje občanské sdružení Litera. Ceny se každý rok propůjčují hned v devíti kategoriích, aby zahrnovaly všechno, co s knižní produkcí souvisí - oceňuje se tak nejen próza, poezie a literatura pro děti a mládež, ale také literatura faktu, překladatelská kniha, nakladatelská práce, nechybí ani objev roku. Hlavní cenou je Magnesia Litera - Kniha roku, ta je spojena s finanční odměnou. Poslední, devátou kategorií je Cena čtenářů.

Každá kategorie má svoji porotu, která se skládá z pěti členů z oboru, do kterého ocenění spadá. V kategoriích DILIA Litera pro objev roku a Magnesia Litera - Kniha roku pak hlasuje 300 lidí z knižní branže, aby kvůli malému počtu zainteresovaných nedošlo k tomu, že bude upřednostněn jen jeden knižní obor. Díky Ceně čtenářů se do hlasování může zapojit i veřejnost.

V letošním 14. ročníku je přihlášeno 349 knih, stejně jako v loňském roce. Počty titulů v jednotlivých kategoriích jsou následující:

Litera za prózu: 78
Litera za poezii: 54
Litera za knihu pro děti a mládež: 66
Litera za literaturu faktu: 71
Litera za překladovou knihu: 53
Litera za nakladatelský čin: 27
DILIA Litera pro objev roku: 24

Z těchto knih vyberou poroty jednotlivé nominace a z nich následně vítěze kategorií. Výjimkou je kategorie Kosmas cena čtenářů, ve které může hlasovat i veřejnost. Za tímto účelem jsou v knihovnách a knihkupectvích k dispozici pohlednice, díky nimž čtenáři mohou hlasovat pro jakoukoli knihu z poezie, prózy či beletrie, která spadá do původní české tvorby a poprvé vyšla v loňském roce. Hlasovat lze samozřejmě i elektronicky na stránkách cen www.magnesia-litera.cz. Toto hlasování probíhá až do 31. března, takže pokud máte svého favorita, neváhejte a zapojte se.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 14. dubna v prostorách Nové scény Národního divadla. Předávání cen budou moderovat Daniela Písařovicová a Jiří Havelka a v přímém přenosu bude vysíláno na ČT Art.
 
Větší podrobnosti o udílení cen a o minulých ročnících se dočtete například na

http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/4151-vyhlaseni-cen-magnesia-litera.html
http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/3946-magnesia-litera-2014.html
http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/2889-magnesia-litera-2013.html

Hlasovací formulář naleznete zde

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení