Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Muži ve zbrani

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Britský autor humorné fantasy Terry Pratchett je milován i u nás. Ne všemi, ale fanouškovskou základnu má slušnou. Jan Zadražil namluvil jednu z nejpopulárnějších knih tohoto spisovatele. Kniha se jmenuje Muži ve zbrani a díky hlasovému fondu Jana Zadražila by se mohla fanouškovská základna Terryho Pratchetta rozšířit. Zadražil je totiž fenomenální narátor. Vydavatelství OneHotBook umí vybírat nejen knihy, které stojí za to převést do verze audio, ale i herce, kteří se této práce ujmou.

  

muzi-ve-zbraniMuži ve zbrani jsou volným pokračováním knihy Stráže! Stráže! (recenze zde). Poslouchat či číst lze knihu ale i bez znalosti „prvního“ dílu. A kdo že jsou ti muži ve zbrani? Jde o neslavnou noční hlídku města Ankh-Morpork. Ankh-Morpork je dvojměstí na Zeměploše. A Zeměplocha je disk, který na zádech nesou čtyři sloni, kteří stojí na zádech želvy jménem A’Tuin. A když už jsme si upřesnili zeměpisnou polohu, můžeme se seznámit s hlavními hrdiny. Tedy hrdiny… Velitelem Noční hlídky je kapitán Samuel Elánius. Muž, který se stále ještě nezbavil svého problému s alkoholem, ale pracuje na tom. Brzy se má oženit s nejbohatší ženou města. Díky policejnímu úspěchu, o kterém pojednávala předchozí kniha, se Elániova Noční hlídka rozrůstá o další členy. 

 

Původní Hlídku tvořili tři muži. Elánius, seržant Tračník, který se bravurně zvládá vyhnout jakékoli práci, zato vždy ví, kde dostane něco dobrého k snědku, a desátník Noby Nóblhóch, který sem tam musí bojovat s nařčením, že není člověk. K této nesvaté trojici se už v minulé knize připojil čestný desátník Karotka. Karotku má každý rád, a tak se s ním smířil i Elánius, ale nováčci, kteří byli právě přijati do Hlídky, to je něco jiného. Tak třeba desátnice Angua. Je to žena! A možná i něco víc. Až příliš dobře je obeznámena s lunárními cykly. Pak je tu trpaslík, který odmítá odložit svoji sekeru. A trol. Trol a trpaslík mají spolupracovat, a když nebudou, jde to na triko právě Elániovi.

 

Jako by Elánius neměl dost problémů se svatbou a nováčky, ještě se z Cechu vrahů něco ztratí. Ovšem vrazi krádež popírají. Elánius ale patří mezi ten typ poldů, kteří se tím víc snaží případ vyřešit, čím víc se jim honorace snaží tvrdit, že žádný případ neexistuje. A když se Elániově snoubence ztratí jeden z draků, ví, že teď už případ dořešit musí. 

 

V této knize si Pratchett dělá legraci z fungování velkoměsta, policie i šlechty. Není to ale výsměch, spíš něžné šťouchance, kterým se zasmějete, ale i kdybyste byli náhodou policista, tak se neurazíte. Stejně jako se čtenářka knihovnice nemůže urazit, když se na scéně objeví knihovník. Knihovník je totiž orangutan. A na lidoopa má nevídaně přesné postřehy k návštěvníkům knihovny. Pratchett byl zkrátka dobrý pozorovatel a uměl si tropit žerty tak, aby pobavil a neurazil.

 

Režisér audioknihy Hynek Pekárek spolu s hercem Janem Zadražilem, který knihu namluvil, mají zase talent odlišit různé postavy hlasově tak, že se vám nejen nebudou plést, ale ještě můžete odhalit druhotný vtip. Tak třeba trpaslíci mají v páně Zadražilově velmi specifickou mluvu. Mluví velmi krátce, resp. tam kde má být ve spisovné češtině dlouhá hláska, v trpasličí promluvě zazní krátce. Zkrátka ostravsky. Ostrava má mnoho krás, ale proslavena je kromě špatného ovzduší také svými doly. Pratchettovi trpaslíci žijí v podzemí, doly jsou nejen jejich domovem, ale i životem a láskou. Chápete? Trpaslíci mluví ostravsky. 

 

Kromě geniálního hlasového projevu Jana Zadražila oceňuji i zvukovou kulisu knihy. Není příliš nápadná, ale výborně dokresluje atmosféru. Povedly se i zvukové předěly kapitol. Zkrátka audiokniha si v ničem nezadá s knižní předlohou. 


Muži ve zbrani
Autor Terry Pratchett
Interpret Jan Zadražil
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 14 hodin 18 minut
ISBN/EAN 8594169482743
Ediční řada Městská hlídka

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení