Audioknihy

Audioknihy: Anthony Ryan – Stín krkavce III.: Královna ohně

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Skotský autor Anthony Ryan na sebe poprvé upozornil fantasy románem Píseň krve, který, jak je u fantasy ság poslední dobou zvykem, přerostl v trilogii Stín Krkavce. Jeho první dva díly – zmíněnou Píseň krve a Pána věže (naše recenze zdezde) – zpracovalo vydavatelství audioknih OneHotBook a na konci minulého roku vydalo i třetí díl Královna ohně. Tentokrát se v něm sešlo hned šest výborných vypravěčů.

  

kralovna-ohneHlavním hrdinou celé trilogie je válečník Vélin Al Sorna. V prvním dílu je chlapcem, který přichází do Pátého řádu, kde z mladých adeptů cvičí smrtící bojovníky. Vélin stárne, učí se a postupně se zamotává nejen do politických pletich, ale i konfliktu, který může poznamenat celý jeho svět. Již v první knize se ve Vélinově příběhu objeví desítky důležitých postav a jejich počet se ještě znásobí v Pánovi věže, který popisuje vpád Volarského impéria do království, jemuž Vélin slouží. Děj se díky mnoha liniím drobí a čtenář sleduje nejméně pět zásadních hrdinů a spolu s nimi kolem stovky dalších významných postav. Toto košatění v závěru trilogie pokračuje.

 

Pokud jste četli Píseň krve a Pána věže a vychutnali jste si zpracování od OneHotBook, víte dobře, na čem jste. Třetí díl se nijak neodchyluje od nastoleného trendu. Možná se jen budete více ztrácet v ději kvůli nárůstu postav, především těch méně významných.

 

Celá trilogie čtenáře fantasy příběhů ničím nepřekvapí. Její svět se svými říšemi, národy a místy není zdaleka tak propracovaný jako Středozem či Západozemí, a přesto není snadné se v něm vyznat. Stejně jako v minulých dílech booklet neobsahuje mapu či přehled, které by posluchačům pomohly. Množství postav, jež se nabalují jako sněhová koule, nezaujme čtenáře natolik, aby si je zapamatoval. Stejně tak některé, které příběhem proplouvají již od prvního dílu, ztrácí na své významnosti a jejich případný skon nejitří city natolik, jak by si autor přál. V přehršli jmen, národností, míst a náboženství je těžké se orientovat, zvlášť když děj přeskakuje od jednoho z hrdinů k dalším a každý z nich má s sebou pestrou armádu pomocníků.

 

Kamenem úrazu se může stát i popis akčních scén, jež bývají kořením fantasy knih. V Královně ohně ani nenadchnou, ani neurazí, avšak několikrát, především v osobních soubojích, Ryan popíše něco, co je v lepším případě při boji hloupé, v tom horším odporuje fyzikálním zákonům a nepopasoval by se s tím ani gymnastický velmistr. Pokud patříte k hnidopichům, které takové ústřely popuzují, raději si hledejte jiné vyžití.

 

Píseň krve měla dva vypravěče – Ivana Luptáka a Pavla Soukupa. K nim se v Pánovi věže přidali další tři – Eva Josefíková, Klára Suchá a Jiří Suchý z Tábora. V závěru trilogie je ještě posílil Petr Zelenka. Měnění vypravěčů, které je závislé na hrdinovi, jehož část příběhu právě posloucháte, je rušivá přinejhorším na začátku. Všech šest dabérů se své práce zhostilo se ctí a nelze jim nic vytknout. Žádný z nich také nevyčnívá svým umem nad ostatní.

 

Požitek z poslechu doplňují atmosférické melodie, oddělující jednotlivé části vyprávění, a zvuky. Zatímco šumění moře opravdu vyvolává pocit plavby, když se armády přepravují vrátit úder dřívějším nájezdníkům, zamýšlené zvuky středověké bitvy připomínají spíše dětský šerm příbory.

 

Neznáte-li předchozí díly, na Královnu ohně na nějakou dobu zapomeňte. Nejprve si přečtěte, či poslechněte, sevřenější první díl, rozšiřte si obzory v tom druhém, a pokud vás to neomrzí, přejděte na třetí. Nejlépe se tak vyhnete několikrát zmiňovanému tápání, o kom že se mluví, případně kde zrovna hrdinové jsou a s kým se potýkají.

 

Královna ohně potěší všechny, kteří mají rádi fantasy ságy a nepotřebují při jejich čtení či poslechu ani nic nového, ani dech beroucí popisy bitev a bitek. Anthony Ryan je sice schopný vypravěč, ale text se mu rozrostl do takových rozměrů, že mnohé části příběhu působí nadbytečně a zdaleka ne vždy budete při poslechu takřka třicetihodinové nahrávky napětím tajit dech. Jen lehce nadprůměrnou předlohu sice tým OneHotBook vyšperkoval pro každého posluchače, otázkou však je, zda to stačí.

 

Název knihy: Stín krkavce III.: Královna ohně

Autor:  Anthony Ryan

Překlad: Jakub Kalina

Interpret: Ivan Lupták, Pavel Soukup, Jiří Suchý z Tábora, Klára Suchá, Eva Josefíková, Michal Zelenka

Nakladatelství: OneHotBook

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2019

Vydání: 1.

Délka nahrávky: 29 hodin 25 minut

EAN: 8594169483030

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení