Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Les prízrakov

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Audioknihy série historických detektivek série Kapitán Stein a notár Barbarič nevycházejí postupně, nejnověji je to šestý díl Les prízrakov, přitom sedmý ho předběhl. Recenzi knihy Anjel v podsvetí si můžete přečíst zde.


knihaTentokrát kapitán Stein řeší případ, odehrávající se blízko jeho sídla na Stříbrné skále. Autor, zaměřující se v této sérii na dobu vlády Rudolfa II., zcela logicky nerozlišuje, ve které části říše kapitán vyšetřuje, proto musel osud jeho hrdiny nutně zavát i do českých zemí. Navíc autor, který v předchozích dílech opatrně dávkoval informace o soukromí svých hrdinů proto, aby v těch následujících měl o čem psát, uznal za vhodné představit Steinovu rodinu.

Nyní měl příležitost ukázat čtenáři, že ani na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století nebyla role muže tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě, jde o fikci, nikoliv o seriózní historické dílo, ale představit si konzervativně smýšlejícího Steina, jak je naprosto bezmocný vůči manipulaci své manželky, je zábavné a v kontextu literatury, pocházející přímo z té doby, i velmi pravděpodobné.

Témat, kterých se autor ve své knize dotýká, je však víc – domácí násilí, láska nenaplněná, vypočítavá i mimomanželská. Se vším se setkáváme i v současné době, ale je nutno si uvědomit, že k nim přistupujeme zcela odlišným způsobem. V době, v níž se Les prízrakov odehrává, si muži (alespoň oficiálně) drželi své vůdčí postavení a pro ženy někdy zůstávalo příliš málo prostoru.

I přes tato omezení se autor postupně připravuje na výraznější vtažení kapitánovy dcery Johanky do příběhu. Postupně ji představuje jako inteligentní a statečnou ženu, která má předpoklady stát se v rámci tehdejší společnosti, vycházející z živé křesťanské tradice, nezávislou a samostatnou. K tomu přispívají i vzájemné sympatie mezi ní a kaprálem Jarošem. Je samozřejmé, že takové lásce by kapitán nepřál, ale ještě je před námi celá řada příběhů, v nichž je všechno možné.

Audioknihu načetl stejně jako předchozí Marek Geišberg a musel se vyrovnat se spoustou českých jmen, obsahujících „ř“. Marek Geišberg se však projevil jako profesionál, takže tyto české chytáky zvládl elegantně, přestože je poznat, že česky plynně nehovoří. Jeho podání je skromné, důležitá je jeho úcta k předloze, která brání vkládání falešných emocí do míst, kde si je posluchač nepředstavuje.

Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v okolí Trutnova, ocitáme se jako čtenáři či posluchači v Krkonoších, v nichž podle pověstí kraluje Krakonoš. V té době se v horách pohyboval jako Rýbrcoul či v německé verzi Rübezahl. Autor se dotýká i této pověsti, připomíná i jiné, ale zároveň je racionálně vysvětluje. I tato vysvětlování však patří do světa fantazie, kterou na lidové povídačky úspěšně roubuje.

I když obsah šestého dílu série Kapitán Stein a notár Barbarič trochu popírá svůj název (na Barbariče zde marně čekáme), opět jde o velmi zdařilou historickou detektivku se svižným a dobře plynoucím dějem, v němž jen stěží najdeme nějaká hluchá místa. Jako vždy dokázal zkušený autor najít vyvážený poměr mezi dějem a popisem tehdejších reálií, přičemž po čtenáři nechce, aby si pamatoval historické detaily. Ostatně pokud by některého z nich inspiroval k dohledávání dalších informací, není problém zalistovat na internetu či postaru v nějakém odborném tištěném díle.

Název: Les prízrakov
Autor: Juraj Červenák
Interpret: Marek Geišberg
Délka: 9:14 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing, SLOVART
Rok vydání: 2021
Série: Kapitán Stein a notár Barbarič (SK) #6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení