Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Dáma kontra strelec

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Kniha Dáma kontra strelec vyšla – stejně jako audiokniha – v roce 2022, patří tedy k novějším dílům Dominika Dána. Pro čtenáře, kteří se detektivkám tohoto autora příliš nevěnují, tato informace nebude příliš zajímavá, ti ostatní už budou dopředu tušit, jakým stylem bude napsaná.


knihaDominik Dán stále častěji opouští koncept paralelního sledování více dějových linií, reprezentovaných různými případy, které policisté zároveň řeší. To platí i o knize Dáma kontra strelec. Na začátku se sice vrací k případu vraždy mladé prostitutky, která byla námětem detektivky Tajomný závoj (recenze zde), ovšem teprve když se vypořádá s tímto tématem a uzavře ho, pouští se teprve do případu, který zcela naplňuje zbývající prostor.

Je potřeba zdůraznit, že zápletka je velmi složitá a čtenář dlouhou dobu nemůže tušit její podstatu. Zároveň na ní není nic, co by se dalo označit za nemístnou fantazii, protože si lze představit, že i v tomto případě čerpá autor ze skutečných životních situací. Začíná jako banální nehoda, postřelení mladé sportovkyně v lese, postupně však přerůstá v něco úplně jiného.

I přes zmíněný potenciál zápletky má autor zjevné problémy udržet dynamiku děje. To se projevuje zdlouhavými dialogy, které nepřinášejí nic nového, jen se v nich opakují již několikrát zmiňovaná fakta. Zřejmě je to důsledek snahy neprozradit předčasně nic z podstatného, co by čtenáři pomohlo rozklíčovat pointu.

Tak jako v posledních letech u většiny Dánových knih, i u této postrádám lehkost, s níž autor vyprávěl své rané texty. Policisté již nedokážou tak trefně žertovat, chybí jim jistá dávka černého humoru, jímž vyvažovali tragédie, kterých byli každodenně svědky. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že si stále zachovává vysokou úroveň a profesionalitu.

Nějaký odlehčený moment přece jen můžeme v knize najít. Jde o jednu z dalších Kukiho posedlostí, které v se v posledních knihách objevují. Tentokrát se věnuje šachům a doufá, že v nich dosáhne mistrovství, ne-li velmistrovství. Odtud název případu a knihy – Dáma kontra strelec, jenž poukazuje na povahu zločinu i na postavení v šachové hře.

Zpracování audioknihy se hodnotí obtížně, Martin Mňahončák podává opět velmi kvalitní výkon, s detektivkami Dominika Dána dokonale srostl a jeho projevu nelze nic vytknout. Oceňuji, že zvládá i ženské role bez toho, že by působily nevěrohodně.

Nová audiokniha nakladatelství Publixing opět aspiruje na jednu z nejprodávanějších, jak to v případě Dánových detektivek už dlouho dobu je a ukazuje se, jak dobrá volba autora to z hlediska nakladatelství byla.

Název: Dáma kontra strelec
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 13:27 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2022
Série: Deník dobrého detektiva #35

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení