Čtenářský deník

Christopher Paolini - Eldest

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
drak

Druhá část cyklu Dračích jezdců se od začátku rozvíjí ve dvou hlavních dějových liniích. Eragon se Safirou vyrážejí z trpasličího města k elfům, aby prošli řádným výcvikem, a Roran se v Carvahallu musí vyrovnat s následky Eragonových činů. I on se musí rozhodnout, kým vlastně je. Bohužel na rozdíl od Eragona nerozhoduje pouze o sobě, ale o osudu celé vesnice.



knihaTři dny po té, co Eragon zabil Durzu, se konečně probral k plnému vědomí. Přes záda se mu táhla obrovská bolavá jizva a v hlavě mu zněl neznámý hlas, jenž ho vyzýval k cestě do Ellesméry. V trpasličím městě vládl hluboký smutek. I přes to všichni horečně pracovali na napravení následků bitvy. Z nenadání se z jednoho z tunelů vynoří několik urgalů. Podaří se je pobít, ale při pronásledování uprchlíků se záhadně ztratí Murtagh s Dvojčaty a Ažihad je zabit.

Vardenové se dostávají do svízelné situace. Je třeba zvolit nového krále. Musí jím však být někdo, kdo bude respektován i trpaslíky a bude schopným vůdcem i dobrým stratégem. Volba nakonec padne na Nasuadu – Ažihadovu dceru. Ještě před odjezdem do Ellesméry jí Eragon se Safirou přísahají oddanou službu, čímž přelstí jak kouzelníky, tak radu starších, kteří se snažili získat je na svou stranu a složením přísahy si je zcela podmanit.

Kromě tohoto aktu je Eragon také slavnostně přijat do klanu trpasličího krále Hrothgara. Přináležejí mu díky tomu veškerá trpasličí práva, ale zároveň s tím i povinnosti. Aby pochopil historii, smýšlení a život své nové rodiny, zastaví se na Hrothgarovo přání Eragon se Safirou, Aryou a Orikem v trpasličím městě Tarnagu. Zde Eragon absolvuje jakýsi rychlokurz a zjistí, že ne všichni trpaslíci jsou tak přátelští, jak si dosud myslel. Pro některé je dokonce osobou velmi nevítanou. Po této odbočce se již celá skupina vydává na cestu za Zdravým mrzákem do elfí říše.

Tam je čekají mnohá šokující zjištění. Nejen, že Arya se ukáže být princeznou, ale hlavně – mezi elfy se skrývá poslední žijící jezdec se svým drakem. To on volal Eragona a bránil jeho mysl v divokých snech po souboji s Durzou. To on je Zdravý mrzák. Oromis a jeho zlatý drak Glaedr. Na všechny zmíněné čeká nelehký úkol – výcvik, který běžně trval několik let, musí být proveden co nejrychleji, aby byl Eragon schopen vyrazit na pomoc do boje proti království. Den co den se tak věnuje studiu bylin, historie Alagaësie, kouzel a starověkého jazyka.

Při jedné z hodin se od vyděšeného Oromise dovídá, jakým prokletím postihl holčičku, které požehnal v trpasličím městě. Místo, aby ji ochránil před neštěstím, udělal z ní ochránkyni před neštěstím. Safira se s Galedrem věnuje studiu vzdušných proudů, bojových manévrů, technice chrlení ohně. Společným problémem je ale Eragonova jizva, která mu způsobuje záchvaty bolesti a zpomaluje jeho reakce.

Oromis ho učí, že překážky je třeba překonávat, a ne se jim poddávat. Nakonec ale tento problém najde zcela jiné a nečekané řešení. Během oslav pokrevní přísahy, jež se v elfí říši pořádají, projde Eragon rituálem, jenž mu změní jeho tělesné schopnosti a jizvy ho zbaví. Stane se z něj napůl elf a napůl člověk.

V té době se Nasuadino vojsko přesouvá do Surdy, aby se připravili na boj s Královstvím. Eragon se dovídá, že potřebují jeho podporu a vydává se na cestu. Váže ho ale slib, že se znovu do Ellesméry vrátí a dokončí svůj výcvik.

V Carvahallu zatím obyvatelé bojují o život s vojáky Království. Galbatorix se rozhodl získat Rorana a použít ho jako páku pro získání Eragona na svou stranu. Roranovi se společně s vesničany podaří před vojáky ubránit. Mnoho z nich ale přijde o život a je jasné, že už nemohou zůstat. Řezník Sloun mezitím Rorana zradí Ra’zakům, protože není ochotný se smířit s tím, že si ho chce jeho dcera Katrina vzít. Jeho čin se však obrátí proti němu – Ra’zakové přepadnou uprostřed noci Rorana, ale ten se jim ubrání, vezmou si tedy alespoň rukojmí, Slounovu Katrinu.

Přípravy k odchodu jsou dokončeny a obyvatelé Carvahallu se vydávají na dlouhou cestu do Surdy – jediného svobodného kusu země. Tichým usnesením celé skupiny se Roran stává vůdcem. Když se v Teirmu snaží získat loď, na které by mohli plout od Surdy, setkává se s Jeodem. Od něj se dovídá, že Eragon je novým Dračím jezdcem a proč vlastně Ra’zakové přišli tehdy do jejich vesnice. Přidává se k Roranově skupině a uklidňuje ho, že spolu s Eragonem a Safirou Katrinu určitě zachrání.

Eragon se Safirou dorazili mezitím do Nasuadina tábora a vyrážejí vstříc armádě Království. Když Eragon vidí, že nemluvně, kterému tak nešťastně požehnal, je nyní vzrůstem jako čtyřleté dítě, ale myšlením jako cynický dospělý, trpí s každým člověkem v táboře a nemůže se tomu ubránit, umíní se, že najde způsob, jak její osud změnit.

Všichni jsou šokováni, když se na straně Království objeví nový jezdec na rudém draku. Ještě víc je ale Eragon zhrozen, když zjistí, že tajemným jezdcem je Murtagh a celou věc připravila Dvojčata. Ukáže se, že král přinutil Murtagha k přísaze ve starověkém jazyce, což mu nyní dává úplnou vládu nad jejich činy. Přesto v něm ale zůstala ještě aspoň jiskřička dřívějšího lidství, protože, i když Eragona se Safirou v souboji přemůže, a to za pomoci podivných sil, nechá je jít. Nicméně Eragonovi uštědří ránu horší, než šrám po meči – sdělí mu, že Zar’roc patří právem jemu, protože je Morzanův starší syn, a že on, Eragon, je jeho bratrem. Skutečnost, že oba jsou synové Seleny, zjistila dvojčata, když Eragonovi pátrala ve vzpomínkách při vstupu do trpasličí říše. Eragon je touto zprávou naprosto otřesen.

Vardenská vojska už začínají ochabovat, když se na obzoru objeví loď a z ní se vyhrnou obyvatelé Carvahallu v čele s Roranem. Vrhnou se statečně do bitvy a Roranovi se dokonce podaří zabít zrádná dvojčata. Po té se setkává s Eragonem, nakonec se s ním usmíří a dostane slib, že společně Katrinu zachrání.


Čtěte také:


Christopher Paolini

Random House odtajnil název a obálku závěrečného dílu série Odkaz Dračích jezdců autora Christophera Paoliniho

Eldest – červená kniha: staň se tím, kým máš být (recenze)

Eragon, modrá kniha – dobrodružství začíná (recenze)


Christopher Paolini – Brisingr


Christopher Paolini – Eragon

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení