Komiksy

Komiksy: Rjósuke Takeuči – All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet

Japonská manga pro současné české čtenáře nepředstavuje žádnou neznámou. Děkovat za to můžeme nakladatelství Crew, které v poslední době vydává jednu sérii daného žánru za druhou, jako např. Bleach, Death Notes, Naruto nebo Útok titánů. K těmto titulům nedávno přibyl další, který se liší svou formou – namísto několika na sebe navazujících svazků jde o ucelenou knihu, která u nás vyšla pod dvojjazyčným názvem All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet.



All you need is killHlavním hrdinou této komiksové sci-fi novely je Keidži Kirija, mladý japonský rekrut, který má nastoupit do svého prvního boje proti mimozemským vetřelcům zvaným mimikové. Při svém prvním setkání s těmito tvory však záhy umírá, načež se ihned probudí zpět mezi živými, a to den před bitvou. Zpočátku si útržky z budoucnosti vysvětluje jako pouhý sen, ukáže se však, že se ocitl v časové smyčce navracející ho stále znovu a znovu do téhož časového bodu. A Keidžimu je jasné, že ven vede jediná cesta – musí se stát nepřekonatelným bojovníkem, který zvítězí nad mimiky, a přinese tak naději pro celé lidstvo postupně potírané nezvanými hosty na celé zeměkouli…

Jde o originální příběh, který sice pracuje se základními prvky klasické sci-fi (válka s mimozemšťany, selhání dostupných technologií, hrozící zánik lidstva), zároveň ale do něj přidává nové, neotřelé motivy, jako je v tomto případě zvláště hra s časovými rovinami a s tématem opakující se smrti. Přestože by se mohlo na první pohled zdát, zvláště po přečtení samotného názvu komiksu, že jde o poněkud morbidní čtení degradující lidský konec, opak je pravdou. Smrt tu sice má důležité slovo, avšak nikoliv to hlavní – nad smrtí tu vždy vítězí touha hlavní postavy po životě, která je jeho hnacím motorem v cestě za vítězstvím. Nejde tak o žádný brutální komiks, ve kterém by bylo zabíjení pouhou zábavou (srov. třebas naopak bizarní komiksy ze série Maska nebo Lobo), lze ho tak doporučit i těm čtenářům, kteří hledají kvalitní čtení s vážnějším tématem.

Forma komiksu je zachována podle původní mangy, tzn. čte se zprava doleva. Kresba je černobílá, poplatná soudobým trendům japonského komiksu. Jen některé válečné scény působí poněkud zmatečně; možná to je ale záměr tvůrců, neboť i ve skutečných bojích často nejsou diváci s to rozlišit, kdo právě vítězí nebo kdo je na lopatkách. Díky tomu působí zobrazené výjevy autenticky a zrychluje se tím i tempo vyprávěného příběhu. 

V souladu s originálem jsou ponechány anglické nápisy jednotlivých kapitol a citoslovce zasazené přímo do obrázků. Český překlad působí svižně, místy jsou využity i nespisovné jazykové prvky pro dokreslení charakteristiky jednotlivých postav. Nakladatelství pak nelze upřít – stejně jako u většiny jeho dalších komiksů – péči o pravopisnou stránku; v tomto bodě snad jen hnidopišsky upozorním na jedno přehlédnutí ze strany korektora – jednou byl užit nesprávný tvar přídavného jména ve spojení „jiným slovy“ namísto „jinými“. 

Autorem předlohy je Hiroši Sakurazaka, komiksového scénáře se ujal Rjósuke Takeuči a kresby Takeši Obata, známý zvláště díky sérii Death Note – Zápisník smrti (o této manze viz zde). Námět se dočkal i další adaptace v podobě americké grafické novely od Nicka Mamatase s ilustracemi Leea Fergusona. Nedávno byl v českých kinech představen i film Na hraně zítřka, který vznikl na podkladu původního příběhu (některé prvky tu ale byly záměrně pozměněny, film se od originální předlohy liší zvláště v závěru, též v umístění děje, který se namísto Japonska odehrává v Evropě).

Komiks All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet vřele doporučuji nejen milovníkům japonské mangy, ale všem, kteří mají rádi žánr military sci-fi. Čte se jedním dechem, přitom se vám vryje hluboko do paměti.

 All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet
 All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet

All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet
Autor Rjósuke Takeuči
Překlad Anna Křivánková
Ilustrace Takeši Obata
Nakladatelství Argo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 428
ISBN/EAN 978-80-7449-368-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení