Komiksy

Komiksy: Neil Gaiman – Smrt: Vysoká cena za život

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Smrt Vysoká cena za život

Jméno Neila Gaimana je spojeno s komiksovou sérií Sandman, v níž autor představil svou vizi světa utvářeného a ovlivňovaného rodem Věčných, mezi nimi např. Snem, Touhou, Zoufalstvím nebo Smrtí. S poslední jmenovanou se čtenáři poprvé seznámili roku 1989 v jednom z příběhů o jejím bratříčku Snovi a už tehdy si získala značnou oblibu. Není tedy divu, že se k této postavě Gaiman vrátil a věnoval jí samostatný komiks, který u nás pod názvem Smrt: Vysoká cena za život vydalo nakladatelství Crew.



Smrt Vysoká cena za životBylo nebylo… Jednou za století si na sebe Smrt vezme tělesnou podobu, aby lépe pochopila, jak chutnají životy, které bere, a aby okusila hořkou pachuť smrtelnosti. Tentokrát se reinkarnuje coby mladá holka Didi, která na skládce náhodou potkává kluka jménem Sexton, jenž chce spáchat sebevraždu. Na příchod Smrti ale čekají i další postavy známé z předchozích sandmanovských příběhů, mezi nimi Šílená Hettie, toužící po znovunalezení svého srdce, nebo slepý emerita, snažící se získat vědění veškerého univerza a zmocnit se věčného života.

Základní dějová linka je vcelku jednoduchá, je však mnohdy narušována nekontrolovatelným chováním hlavní postavy, která se chová jako potrhlá teenagerka. Občas se jí zachce ochutnat párek v rohlíku, skočit si na bujarý večírek nebo si prostě jinak užívat normálního života. Bezprostřední jednání hlavní postavy se dostává do potyčky s logickou výstavbou příběhu, což mu však není nijak na škodu; naopak je zdrojem jemného humoru, o který se mj. zasluhují i vtipné hlášky. V komiksu totiž není nouze o paradoxy plynoucí z humorných situací a slovních přestřelek pracujících na bázi kolize mezi vžitými představami o smrti jako takové a obrazem předestíraným Gaimanem.

Postava Smrti musela v době vzniku komiksu vyvolat značné kontroverze. Většina lidí ji totiž dodnes vnímá jako příliš tabuizované téma, než aby se stala leitmotivem média, jako je komiks, navíc leitmotivem podaným s notnou nadsázkou. Smrt je totiž zobrazena nikoliv jako stará babice s kosou, ale jako potrhlá holka, která chodí v černém rockerském oblečení a která na krku nosí výrazný kříž, tedy vlastně ankh, což je prastarý symbol života a duše. Zevnějšek Smrti tak připomíná nemálo slavnou postavu Vrány (více zde), popř. vyznavače emo stylu. V rozporu se všeobecně ustáleným obrazem smrti je i její chování – skoro pořád se tváří vražedně spokojeně, je vtipná a soucítí s druhými. Gaimanova Smrt má tedy vlastnosti, které bychom u ní rozhodně nečekali. I díky tomu je komiks neotřelý, byť oproti sandmanovské sérii tolik neoplývá filozofickými hloubkami a mystičností.

Jde tak do jisté míry o mainstreamovou záležitost, nikoliv o klasickou ukázku Gaimanova vypravěčského mistrovství. Tomu odpovídá i vizuální stránka, která nijak nevybočuje ze standardu amerického komiksu. Oproti kresbě Chrise Bachala a Marka Buckinghama naopak vynikají obálkové koláže Davea McKeana, které působí nevšedně a moderně. Týž se podepsal i pod speciálem připojeným v závěru knihy, v němž Smrt přednáší mladistvým čtenářům o nechráněném sexu, AIDS a užívání kondomů. I když jsou některá místa v této obrazové přednášce vtipná (např. názorná ukázka, jak používat prezervativy), působila na mě spíše rušivě; zatímco v době vzniku byly v ní předkládané informace patrně aktuální, dnes jde o všeobecně známé věci, s nimiž se seznamují už malé děti na hodinách sexuální výchovy na základních školách.

Komiks Smrt: Vysoká cena za život by si neměl nechat ujít žádný fanoušek sandmanovské série. Doporučit jej mohu i ostatním čtenářům, kteří by se chtěli při četbě na chvíli odreagovat od všedních starostí a získat trošku nadhled nad mnohdy zapovězeným tématem.

Smrt Vysoká cena za život
Smrt Vysoká cena za život

Smrt: Vysoká cena za život
Autor Neil Gaiman
Překlad Viktor Janiš
Ilustrace Chris Bachalo,Mark Buckingham,Dave McKean
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2007
Vydání 1.
Počet stran 104
ISBN/EAN 978-80-87083-06-2
Ediční řada Sandman

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení