Komiksy

Komiksy: Justin Gray, Jimmy Palmiotti – All Star Western 2: Válka vládců noci

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
All Star Western 2: Válka vládců noci

Před časem jsme vám představili první svazek komiksové série All Star Western (recenze zde), kterou u nás začalo vydávat nakladatelství BB/art. Dnes se podíváme na pokračování, které čtenáře přenese nejprve do New Orleans a poté i do hříšného Gothamu v době Divokého západu. A už dopředu můžu říct, že jde o milé překvapení.



All Star Western 2: Válka vládců noci Svazek s podnázvem Válka vládců noci obsahuje čísla 7 až 12 z původní série. Naleznete v něm dva delší a tři kratší příběhy plus bonusový materiál v podobě několika náčrtků postav. Scénáristicky se na komiksu podíleli Justin Gray a Jimmy Palmiotti, kresbu má na svědomí Moritat, u kratších epizod mu sekundují Patrick Scherberger, José Luís Garcia-López a Scott Kolins.

Děj komiksu All Star Western 2: Válka vládců noci navazuje na vyprávění z předchozího dílu – lovec lidí Jonah Hex spolu s doktorem Arkhamem putují do New Orleans s cílem dopadnout gothamského radního, který vedl ve městě gang únosců dětí. Namísto toho jsou nuceni pomoci místním hrdinům v boji proti teroristům, kteří své útoky míří proti přistěhovalcům. Umírají přitom nejen pracovníci továren, ale i jejich ženy a děti. Ve městě se poprvé setkávají se sovím pařátem – ženou převlečenou za sovu náležející ke gothamským zločincům. Ta vstupuje i do druhého příběhu, v němž je hlavním tématem střet dvou tajných organizací – sovího tribunálu a vyznavačů bible zločinu. Kdo z nich zvítězí? A jakou roli v tom všem sehrají Jonah Hex a doktor Arkham? To vše se dočtete v komiksu, který nabízí řadu akčních scén, poutavých popisných částí a místy překvapivě i vtipných gagů.

Stejně jako v prvním svazku lze vyzvednout originální spojení dvou protikladných postav. Zatímco doktor Arkham je intelektuál a nekňuba s pěstěnou tváří, jeho společník vyniká hulvátským chováním a zohyzděným obličejem. Volba první postavy přitom scénáristům otevřela prostor pro neotřelý narační modus – Arkham coby zúčastněný vypravěč komentuje svými psychologickými rozbory většinu děje. Jeho popisy jsou výstižné a jazykově bohaté, někdy využívá dokonce básnické obraty (metafory, metonymie), srov. např. popis samotného Jonaha Hexe: „Pro někoho byl hrdinou, pro jiné padouchem. Neměl přátele, zato ho však provázeli dva nerozluční společníci: tím prvním byla sama smrt. Tím druhým štiplavá vůně střelného prachu. Ať přijel kamkoliv, lidé jeho jméno vyslovovali jen šeptem… Jonah Hex“ (s. 7). V porovnání s prvním dílem dochází k vývojovému posunu v případě postavy Jonaha Hexe. Čtenář se dozvídá více informací z jeho minulosti, dokonce trošku nahlédne do jeho soukromí. Do vyprávění totiž zcela nečekaně zasáhne jeho bývalá milenka, která je hlavní hybnou silou druhého příběhu. 

Kromě těchto (anti)hrdinů se blíže seznámíme také s dalšími bojovníky se zločinem, např. s Nighthawkem a krásnou Cinnamon, kteří získali svou nadlidskou sílu díky indiánským amuletům. Těmto dvěma je navíc věnován speciální příběh v závěru knihy, poměrně dobře napsaný, byť možná příliš vyčerpávající – čtenář se v něm dozví téměř vše z minulosti obou postav, takže v budoucnu se k nim scénáristé pravděpodobně již nevrátí, neboť vše již bylo řečeno.

V textu jsou kromě hlavní dějové linie rozvíjena také vedlejší témata, pro současné čtenáře dosti aktuální a palčivá. Mezi nimi je to zvláště otázka přistěhovalectví a levné pracovní síly. Na jedné straně tak stojí zločinecká organizace snažící se své město chránit před přílivem cizinců, na straně druhé obránci práva, kteří stojí na straně všech nevinných, ať pochází odkudkoliv. Srov. následující úryvek: „Nevystavěli jsme tuto zemi, abychom ji bez boje odevzdali všemu tomu lidskému odpadu, který k nám přes moře připlouvá – všem těm žebrákům a zlodějům zavlékajícím k nám své sociální choroby“ (s. 18).

Ačkoliv jsem první svazek přijala poněkud rozpačitě, po přečtení druhého svazku hodnotím sérii All Star Western kladně. Příběhy jsou čtivé, u postav dochází k prohloubení psychologie a dobře působí i kresba, která realisticky – bez příkras a zbytečné barvitosti – zachycuje syrovost doby i krutost jednajících osob. Komiks All Star Western 2: Válka vládců noci doporučuji příznivcům dobrých komiksových příběhů i těm, kteří by se rádi dozvěděli něco o temné minulosti Gothamu v dobách předbatmanovských.

All Star Western 2: Válka vládců noci
All Star Western 2: Válka vládců noci

All Star Western 2: Válka vládců noci
Autor Justin Gray, Jimmy Palmiotti
Překlad Martin D. Antonín
Ilustrace Moritat
Nakladatelství BB/art
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-7507-555-0
Ediční řada All Star Western

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení