Komiksy

Komiksy: Mike Carey – Mezi řádky 2: Informátor

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Mezi řádky 2: Informátor

Série Mezi řádky, kterou jsme vám nedávno představili na našich stránkách (viz zde) a jež je dalším z mistrných děl dvojice proslulé komiksovou sérií Lucifer, pokračuje druhým dílem s podnázvem Informátor. Pojďme se společně podívat, co nového tento svazek přináší.



Mezi řádky 2: InformátorTom Taylor, hlavní hrdina celé série, se po obvinění z hromadné vraždy ocitá ve vězení. Za zdmi staré věznice mu hrozí smrtelné nebezpečí – po jeho krvi prahne starý upír i nájemný vrah Pullman. Tomovi nezbývá nic jiného než se uchýlit k magii, která prolomí bránu mezi reálným světem a literární fantazií. Staré příběhy ožívají, literární postavy se zhmotňují. Okřídlená kočka, leviatan nebo Frankenstein, ti všichni nějak zasáhnou do života dříve obyčejného člověka, pro kterého představovaly staré příběhy jen povídačky, nyní mu ale převracejí život vzhůru nohama. Podaří se mu vyváznout živý? A dočká se vysvětlení všech záhad, které se kolem něj začaly dít po zmizení jeho otce? To se dozvíte, pokud se začtete do poutavého komiksu, jenž vyniká originálním dějem hrajícím si se čtenářem jako kočka s myší.

Tempo děje je rychlé (ne-li vražedné, ostatně těch vražd se tu podobně jako v prvním díle udá hned několik), čtenář téměř nestíhá vstřebat četné dějové zvraty a střípky informací, na jejichž podkladě se pomalu vykresluje mozaika celého příběhu. Tyto indicie však scénárista Mike Carey odhaluje jen pozvolna, většina smyslu čtenářovi stále uniká, a tak je nucen vyčkat na pokračování (před sebou máme ještě devět dílů).

Hlavní dějová konstrukce je doplněna o tragický příběh dětí ředitele věznice, kteří jsou fanoušky čarodějnického učně Tommyho, jehož ztělesněním má být zmíněný Tom Taylor. A také o výňatky ze samotné kouzelnické knihy i z jiných klasických literárních děl, jako je např. Píseň o Rolandovi nebo Žid Süss. Podobně jako v prvním dílu neschází ani další prvky ozvláštňující formu vyprávění, jako jsou zprávy z novin nebo příspěvky na internetových fórech. A aby toho nebylo málo, na závěr je připojen samostatný příběh Pohádky z vrbiček, jehož kresby se ujala Juko Šimizuová, mj. autorka obálek k celé sérii. (Zde jen drobná poznámka k pravopisu: v knize je křestní jméno kreslířky uvedeno v podobě Joko, což je pravděpodobně omyl, srov. anglický přepis jména Yuko. Obdobně je v názvu daného minipříběhu chybně psáno malé v-; Vrbičky je označení konkrétního místa, v originálu pojmenovaného jako Willowbank Wood, a jako toponymum by mělo být psáno s majuskulí).

Komiks Mezi řádky 2: Informátor nabízí strhující čtení, které vám ještě dlouho po odložení nedá spát. Jsem už zvědavá, jaké zvraty přinese další díl a zda si udrží vysokou laťku, jaká byla nastolena v prvních dvou svazcích.

Mezi řádky 2: Informátor
Mezi řádky 2: Informátor

Mezi řádky 2: Informátor
Autor Mike Carey
Překlad Petr Kotrle
Ilustrace Peter Gross
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 168
ISBN/EAN 978-80-7449-372-0
Ediční řada Mezi řádky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení