Komiksy

Komiksy: Christophe Arleston – Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4

Modrá Crew, čtvrtletník orientovaný na současnou evropskou komiksovou tvorbu, vplul do českých vod sice teprve v loňském roce (více zde), ovšem už tehdy bylo jasné, že půjde o kvalitní produkt, který by si neměl nechat ujít žádný komiksový fanoušek milující kratší, leč ucelené příběhy s dobrým scénářem a kresbou. Nejinak je tomu u druhého čísla daného časopisu, jenž přináší další dva díly z fantasy série Ekhö.



Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4První příběh nás zavede do alternativního Hollywoodu mezi hereckou smetánku. Mravena, majitelka umělecké agentury, se má pracovně setkat s filmovou hvězdou Normou Jean. Ta je však nalezena mrtvá ve svém bazénu. Podle policie se tato diva předávkovala, ovšem postupně vyplývají najevo fakta, jež poukazují na cizí zavinění. Mravena, do níž se herečka převtělí, musí případ co nejdříve objasnit, aby se zbavila nevítaného hosta ve svém těle a byla zase sama sebou… Také v druhém příběhu, tentokrát odehrávajícím se v Barceloně, vstoupí do Mravenina těla cizí duch – duch kočky! Její smrt nějak souvisí se záhadným umělcem Salvadorem, který obvinil z krádeže svých uměleckých děl Mraveninu přítelkyni Grácii. Mravena musí této záhadné krádeži přijít na kloub, aniž by tušila, že jí půjde o život. Ulice totiž obchází vrah stojící za únosy krásných dívek.

Oba příběhy jsou poměrně originální – odehrávají se v různých kulisách a v nich vystupující postavy pochází z odlišných sociálně-profesních sfér (byť je spojuje umělecká branže). Ovšem po přečtení předchozích dílů může čtenář nabýt dojmu, že tvůrci Christophu Arlestonovi dochází dech. Kostra každého příběhu je totiž stejná – někdo přijde o život, a tak si řeší účty se svými vrahy posmrtně prostřednictvím hlavní postavy coby nechtěného média. Tento schematismus mně osobně nevadí; příběhy jsou natolik dobře vykonstruované a místy i vtipné, že jim čtenář promine částečnou stereotypnost. Navíc jsou v nich rozvíjeny další dějové linky, které prochází celou sérií – jednak je to vztah mezi Mravenou a Jurijem (a v tomto čísle se mezi nimi budou dít divy!), jednak tajemství obklopující roztomilé prikóny. Čtenáři jsou tyto motivy „na pokračování“ předkládány nenápadně, což je možná na škodu. Zvláště v případě několikrát naznačeného problému křehké rovnováhy zrcadlového světa bych očekávala větší gradaci a postupné odhalování této záhady.

Kladem celé série je volba jedinečného prostředí, které jakoby zrcadlí náš skutečný svět, ovšem s menšími (nebo vlastně většími) rozdíly. Svět Ekhö se obejde bez elektřiny, o všem tu rozhodují malé veverky a obývají ho prehistorická zvířata využívaná třebas jako dopravní prostředky. Tato kombinace, na první pohled bláznivá, funguje dobře – čtenář je od první stránky zaujat tímto fantaskním vesmírem, a tak se někdy nechá unést sledováním neuvěřitelných kulis více než samotným dějem. Reminiscencí na realitu je tu více; mám tu na mysli zvláště přenesení některých historických postav do zrcadlové fikce (někdy s vtipně zkomolenými jmény), jako je např. postava malíře Salvadora s pověstným knírkem nebo režiséra Quentina Tarantulina. I to je vítaným oživením už tak originálního univerza.

Na dané sérii oceňuji i krásnou vizuální stránku. Kresba je trošku infantilní – idylizací a zálibou v pestrých barvách upomíná na dětské komiksy, jako je např. legendární Asterix, s nímž má ostatně společnou i zálibu v zachycování překrásných žen se všemi jejich přednostmi. Erotický náboj je hmatatelný téměř na každé stránce, nepůsobí ale nijak vulgárně nebo prvoplánově. Jde ostatně o jeden z typických rysů kresby Alessandra Barbucciho, u nás známého díky sérii W.I.T.C.H. 

Komiks Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4 by neměl chybět v knihovničce žádného příznivce komiksového média. Můžete se těšit na líbivý příběh na pomezí detektivky, romantického čtení a vtipné parodie, také na nádhernou kresbu. Je mi až líto, že v dalším čísle daného magazínu bude prostor věnován jinému komiksu. Důvodem je mj. to, že u série Ekhö zatím nebyl dopsán šestý díl, a tak si budeme muset na případné souborné vydání dalších dvou příběhů ještě počkat. Už nyní věřím, že budou stejně zdařilé a zábavné jako ty předchozí.

Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4
Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4

Modrá Crew 2: Ekhö, zrcadlový svět 3 a 4
Autor Christophe Arleston
Překlad Richard Podaný
Ilustrace Alessandro Barbucci
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 104
ISBN/EAN 978-80-7449-433-8
Ediční řada Modrá Crew

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení