Komiksy

Komiksy: David Petersen – Myší hlídka 3: Černá sekera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Myší hlídka 3: Černá sekera

S komiksovou řadou Myší hlídka se čeští čtenáři mohli seznámit loni díky nakladatelství Comics Centrum, které již vydalo dva souborné svazky tohoto velkolepého díla amerického autora Davida Petersena (více zde). Nyní Comics Centrum přichází na trh s třetí knihou s podnázvem Černá sekera, na kterou se zaměříme v této recenzi.



Myší hlídka 3: Černá sekeraKomiks Myší hlídka 3: Černá sekera je vlastně prequelem, to znamená, že jeho děj předchází dříve podanému příběhu s cílem objasnit některé jeho aspekty. V tomto případě je středobodem vyprávění postava Černé sekery – hrdiny, jenž je opředen mnoha tajemstvími a jenž za několik desetiletí své působnosti v myších teritoriích nabyl až legendárních rozměrů. Dozvíme se, kde se tato hrdinná myš vzala, jakou souvislost má se starými vyprávěnkami o mytickém Okujovi nebo jak se jí podařilo získat zpět svou zbraň ze spárů fretčího krále. Ovšem ještě předtím si může čtenář přečíst několik zápisků slovutné matrony Gvendolíny, které jsou jakýmsi prologem pro již zmíněný exkurz do minulosti.

Autor využívá obdobnou strategii jako v předchozích dílech – přestože je vyprávění zaměřeno na jednu dílčí kapitolu z myší historie, tentokrát odehrávající se v daleké zemi za mořem, zasazuje ji do širšího kontextu. Buduje tak postupně svůj vlastní svět, jenž je svými reáliemi blízký středověku, avšak namísto lidí tu dějiny píší myši a jiní zvířecí protagonisté. Tento svět je v mnohém podobný Tolkienově Středozemi; ze společných jmenovatelů obou literárních děl lze uvést třebas motiv výpravy do neznáma, boj s mocným nepřítelem a nebo důraz na staré ctnosti a hrdinství. Přesto se Petersenovi podařilo vytvořit originální dílo, které nelze v žádném případě označit za pouhý plagiát nebo nápodobu. Jde o bravurně promyšlený kosmos, který čtenáři postupně odkrývá své rozměry a zákonitosti. V každém dílu si tak čtenář může k sobě přiložit další dílky mozaiky. Nic z předložených informací není liché, vše do sebe skvěle zapadá a má svou vnitřní logiku. Nemusíme se tak bát zbytečných odboček nebo plytkých dialogů. Ostatně s textovou částí se v celém svazku dost šetří, takže některé obrázkové panely se zcela obejdou bez jediného písmene. 

Souborné vydání lze u nás pořídit v pevné vazbě s přebalem, a to – vzhledem k u nás převládajícím obdélníkovým formátům poplatným zvláště americké komiksové tvorbě – v netradičním čtvercovém provedení. Nakladatelství při vydání kladlo nebývalý důraz na kvalitu celku, jak je pro ně ostatně typické; dokonalá je jak vizuální stránka komiksu včetně letteringu, tak český překlad Jana Kantůrka (ve spolupráci s Alexandrou Niklíčkovou, která se ujala translace písní). V tomto ohledu je jedinou vadou na kráse občasné škobrtnutí korektora, zvláště v otázce kladení interpunkce (např. hlídka myši jako je on, potřebuje – schází čárka před jako; Konrád ulovil pár drobných ryb a dokonce zasekl i jednu větší – schází čárka před a dokonce), psaní velkých/malých písmen (např. název krčmy U mariňákova zvonu – přídavné jméno by mělo být psáno s M-) nebo dělení slov na konci věty (např. por-/ostem namísto po-/rostem).

Komiks Myší hlídka 3: Černá sekera je skvělým pokračováním započaté řady, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník kvalitní (nejen) komiksové tvorby. Pokud máte rádi dobrodružné čtení tolkienovského rázu, pak byste neměli váhat. Velkým kladem je tu i propracovaná vizuální stránka, která vás nadchne dětskou hravostí i smyslem pro detail.

Myší hlídka 3: Černá sekera
Myší hlídka 3: Černá sekera

Myší hlídka 3: Černá sekera
Autor David Petersen
Překlad Jan Kantůrek
Ilustrace David Petersen
Nakladatelství Comics Centrum
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 216
ISBN/EAN 978-80-88152-29-3
Ediční řada Myší hlídka

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení