Komiksy

Komiksy: Jeff Smith – Kůstek 3: Oči bouře

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Kůstek

Komiksová série Kůstek od Jeffa Smithe v prvních dvou dílech nastavila vysokou laťku (více zde a zde). Třetí díl, jenž nese podnázev Oči bouře, ji ještě zvedl o něco výše. Postupně jsou v něm totiž odtajňovány důležité souvislosti a tajemství, která posouvají dál slibně započatý děj. A hlavně přibývá temných momentů, díky nimž se tato původně hravá groteska s prvky fantasy zařazuje mezi epickou fantasy sui generis.

 

 

Kůstek Oči bouřePo velkých kravích dostizích nacházíme trojici Kůstků na ranči babči Ben. Ferda laškuje s Trnkou, a dokonce v sobě objevuje básnické vlohy, zatímco Podfa za pomoci Švandy osnuje nové plány, jak co nejsnadněji přijít k bohatství. Zanedlouho však tato idylka končí a cesty bratránků se rozchází; zatímco zamilovaný Ferda zůstává po boku své vyvolené, další dva Kůstci si musí v hospodě U Sudu odpracovat dluh vůči zasmušilému hospodskému Luciovi. Mezitím se v lese houfují krysáci pod vedením Králpsa (a legrační palcát má opět v ruce!). A aby toho nebylo málo, do děje více prostupuje podivná postava nahánějící strach jménem Locust alias Pán kobylek a jeho ještě o něco temnější pán, jenž čtenářovým očím zatím zůstane skryt. Jak s tím vším souvisí podivné sny, které nedají spát Trnce a Ferdovi? A co s tím vším má společného rudý drak a podivné mlčení babči Ben? To se dozvíte, alespoň částečně, v třetím díle fantasy série Kůstek.

Komiks Kůstek: Oči bouře u nás vychází podruhé, tentokrát v barevném provedení (o koloring se postaral Steve Hamaker). Jde o skvělý tah, neboť barvy umně korespondují s vyprávěným a také podle mě přitáhnou k tomuto skvělému komiksu i dětské čtenáře. I z toho důvodu vychází komiks v rámci řady Crew KIDS, která přináší to nejlepší z komiksů pro děti. 

Nenechte se však mýlit: komiks se stejným zaujetím mohou číst malí i velcí čtenáři. Kůstek je navíc skvělý v tom, že ho se zatajeným dechem budou číst holky i kluci. Je prostě tak geniální, že je vhodný pro všechny čtenáře bez ohledu na věk a pohlaví. Navíc v sobě bravurně snoubí hned několik žánrů, takže si v něm na své přijdou opravdu všichni – vyznavači klasické (vysoké) fantasy i milovníci odlehčené četby, která se neobejde bez hravých a romantických motivů. Scházet nebudou ani četné odkazy na jiná literární díla, která Kůstkovi dodávají tu pravou hloubku – kromě četných citací z Moby-Dicka a spojitosti s Tolkienovými příběhy se tu do popředí dostávají též motivy upomínající na mistrovského Sandmana.

Kůstek Oči bouře

Překladu celého devítisvazkového díla se ujal Michael Bronec, jehož práci nelze nic vytknout. Pro jeho překlady, které jsou orientovány na fantasy literaturu, je charakteristický cit pro jazyk, díky čemuž je výsledný text čtivý pro čtenáře všech generací. Využívá mj. prvků nespisovné češtiny pro jazykovou charakteristiku postav, byť v malé míře. Ocenit musím promyšlené počeštění vlastních jmen, např. příjmení Kůstek (z angl. Bone), jméno Švanda (Smiley, angl. smiley ‚rozesmátý‘) nebo Trnka (Thorn, angl. thorn ‚trn, osten‘).

Je zřejmé, že komiksu byla ze strany redakce věnována velká péče. Korektorovi uniklo jen pár míst, která by bylo v případě možného nového vydání vhodné opravit, konkrétně jde o scházející čárku (A největší skvost to je tvůj chvost! – s. 28), y namísto i v přísudku (Kolem a kolem ste z toho vyklouzly pěkně lacino, holenkové! – s. 137) a typografickou drobnost, totiž neslabičnou předložku na konci řádku (s. 38). Vzhledem k jinak bezchybnému textu jde jen o drobnosti, které nic nemění na vysoké kvalitě českého vydání.

Kůstek Oči bouře

Komiks Kůstek 3: Oči bouře je povinností pro všechny, kteří už četli první dva díly a oblíbili si dobrodružství malých Kůstků stejně jako já. A pokud jste do tohoto svébytného fantasy světa ještě nezavítali, udělejte to. Určitě nebudete litovat.


Kůstek 3: Oči bouře
Autor Jeff Smith
Překlad Michael Bronec
Ilustrace Jeff Smith
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 2.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-744-9679-0
Ediční řada Kůstek

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení