Komiksy

Komiksy: Mark Millar, Steve McNiven – Občanská válka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Za šedesátiletou historii komiksového nakladatelství Marvel vyšly pod jeho hlavičkou tisíce příběhů hrdinů s nadlidskými schopnostmi, jejichž jména dnes znají i předškolní děti. Jen některým z těchto děl se však dostalo té cti, že jsou považována za zcela zásadní. Nakladatelství CREW jeden takový komiks opět vydalo, tentokrát v edici Legendy Marvel. Stojí v něm proti sobě desítky proslavených superhrdinů a jak by také ne, když mezi nimi zuří Občanská válka.

 

obcanska-valkaAutory Občanské války jsou scénárista Mark Millar a kreslíř Steve McNiven. Tito pánové stvořili i jiné veleúspěšné dílo – Starej dobrej Logan (recenze zde). To společně vydali roku 2009, ale již o tři roky dříve proti sobě postavili zástupy samozvaných bojovníků proti zlu. Obě knihy kromě autorů pojí vážné příběhy, byť atmosféra Občanské války není zdaleka tak tísnivá jako ta v Loganovi.

 

Výchozí premisa Občanské války střílí do vlastních řad. Superhrdinů je tolik, že ti méně zdatní nemají problém vystupovat v reality show pro pobavení mas a kvůli sledovanosti si ukrojí větší krajíc, než je zdrávo. Zpackaný zásah proti týmu padouchů skončí explozí, ve které zahynou nejen superneumětelové, ale i stovky civilistů, včetně dětí ze základní školy. Nelze se tedy divit, že veřejné mínění v čele s truchlícími rodiči požaduje regulaci vigilantů, jejich podřízení se státním orgánům a odmaskování.

 

Do čela těch, kteří novou iniciativu podporují, se postaví muž, jenž svou identitu neskrývá – Tony Stark, neboli Iron Man. Pro svou věc získá spoustu kolegů, avšak zdaleka ne všichni s ním souhlasí. Vůdčí postavou opozice je zarputilý Kapitán Amerika a když se oba tábory nedokáží shodnout, je zaděláno na konflikt, jaký Země dosud nespatřila.

 

Pokud jste viděli stejnojmenný film, ani zdaleka nevíte, co vás čeká. Filmoví scénáristé si z vyprávění Marka Millara vzali jen to nejnutnější a v jejich příběhu se objevují i postavy, které v komiksu nenajdete, a naopak musel biograf oželet desítky jiných, jež hrají více či méně důležitou roli v původním ději. Hrdinů i padouchů je v komiksu vskutku tolik, že se mezi nimi plně orientuje jen skutečný znalec marvelovských postav. Stejně tak ne každý ocení mnohé narážky a mrknutí na znalé čtenáře, jako například když své dovednosti Spiderman a Mr. Fantastic ve vzájemném souboji komentují slovy „úžasné“ (v originále „amazing“) a „velkolepé“ (v originále „spectacular“).

 

Nemusíte se však bát. Propracovaný příběh si užijí i méně protřelí čtenáři komiksů. Dokonce se s velkou pravděpodobností neubráníte nutkání přečíst si jej znovu a pak zase. Při prvním čtení vás totiž napětí požene kupředu, abyste si teprve na konci uvědomili, kolik linek a zajímavých zvratů jste nechali bez povšimnutí. Stejně tak vám nejspíš unikne mnoho detailů v nádherných ilustracích.

 

Práci Steva McNivena lze jen stěží něco vytknout. Jeho kresby fungují ve všech polohách. Při boji Kapitána Ameriky s přepadovým komandem cítíte každou ránu, pohled do tváře rozzuřené a zároveň zlomené matky, která ztratila dítě, vás znepokojí a jakmile spadne J. Jonah Jameson ze židle, neubráníte se smíchu. Jak jste už pochopili, v Občanské válce jsou desítky důležitých postav a i díky jejich obrazovému ztvárnění se v nich vyznáte, ať už na sobě mají kostým, či civilní oblečení. Mimochodem dokonale přehledné jsou i souboje davu superhrdinů, v nichž každý používá jiné nadlidské schopnosti. Ani kolorování do pestrých barev, které si s komiksovými postavami obvykle spojujeme, nenarušuje pochmurné vyprávění, naopak ještě posiluje kontrasty v příběhu.

 

Občanská válka je víc, než jen dílem, ve kterém si oblíbení hrdinové dávají do úst. Morální dilemata protagonistů jsou mnohem důležitější než jejich bojové schopnosti a ne každý se dokáže jasně postavit na tu či onu stranu. Někdo, například X-meni, zachová neutralitu, jiní svá rozhodnutí pod tlakem událostí mění. Konflikt rozdělí i rodiny a milující se páry. A ve vyhrocené situaci se najdou i tací, kteří se neštítí praktik, jichž by se od reků bez bázně a hany nikdo nenadál. Asi nejsilnější devizou vyprávění je tak skutečnost, že i superlidé jsou pořád jen lidé a nedělají vždy ta nejsprávnější rozhodnutí. Není se tedy čemu divit, že konce – na takový propletenec osudů a vztahů až vzácně jednoznačného – se nedožije každý.

 

Bonusy jsou, stejně jako u zmíněného Logana, pouze grafického rázu – dechberoucí ilustrace alternativních obálek, propagační plakáty a sedm skic. Na jakýkoliv text navíc si nechte zajít chuť.

 

Občanská válka se právem řadí k nejlepším komiksům nakladatelství Marvel. Propracovaný příběh splétající osudy desítek hrdinů jde ruku v ruce s výjimečnou grafickou stránkou. Děj si navíc užijí jak nováčci, tak příznivci Marvelu. České vydání v žádném případě nedělá originálu ostudu a pokud by takových kvalit dosahoval každý u nás vydaný komiks, domácí milovníci kreslených příběhů by se ocitli v ráji.

 

 

Název knihy: Občanská válka

Autor:  Mark Millar, Steve McNiven

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: CREW s.r.o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Počet stran: 200

ISBN: 978-80-7449-894-7

Ediční řada: Legendy Marvel 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení