Komiksy

Komiksy: Jason Aaron, Esad Ribić, Jackson Guice – Thor: Zabiják bohů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Superhrdinové provázejí lidstvo od počátku věků. Létali, měnili podobu, metali blesky, oživovali zemřelé i vyvraceli města. Tehdy se jim však říkalo bohové a jejich příběhy se neukládaly do barevných sešitů s okénky. Nejslavnějším superhrdinou-bohem je Thor Odinson, jenž však v komiksech – díky okřídlené helmě a kladivu, kterým místo hřebíků zatlouká obry – občas působí směšně. Jenže i o takové postavě lze napsat a nakreslit strhující a dospělý příběh, o čemž vás přesvědčí Thor: Zabiják bohů Jasona Aarona a Esada Ribiće.

  

thor-zabijak-bohuNakladatelství CREW před lety založilo edici Legendy Marvel a vydává v ní komiksové skvosty, jakými jsou například Občanská válka či Wolverine: Zrození (naše recenze zde a zde). Nejnovější příspěvek Thor: Zabiják bohů nijak nesnižuje nastavenou laťku a v některých směrech ji dokonce posouvá o palec či dva výš.

 

Kniha slučuje jedenáct komiksových sešitů, v nichž se prolínají linky z konce devátého století, současnosti i budoucnosti za tisíc let. Stejně tak se příběh nedrží jen dění na Zemi a jako skáče mezi dobami, mění i místa, planety a hraje si s časoprostorem, jak to nejlépe slouží vypravování. Pojivem příběhu je snaha Gorra, přezdívaného Řezník bohů, o vymýcení nadlidského plemene ze všech planet i vesmírů. Pokud vám vytanul na mysli nedávný film Taiki Waititiho, nenechte se mýlit. Knižní Zabiják bohů nabízí oproti filmovému zcela jiný zážitek a dle, eufemisticky řečeno, smíšených ohlasů na film také výrazně lepší.

 

Pokud by Thora: Zabijáka bohů natočili přesně podle komiksu, v žádném případě by nedostal rating PG-13 a možná by mu nestačilo ani pověstné Rko. Příběh z pera Jasona Aarona je drsný, často až krutý a nesmiřitelný, dospělý a není pro slabé povahy. Přestože se odehrává v mnoha časových i prostorových rovinách, čtenář se v něm dobře orientuje. Vypravěčské hrátky zde nejsou samoúčelné a maximálně slouží příběhu, jenž do poslední kapky nektaru či ásgardského piva ždímá své možnosti střetu neskutečně mocných bytostí, jež stejně tak bojují, jako umírají. Především linka s mladým Thorem vyvolává pocity, jako když čtete ty nejlepší příběhy barbara Conana, a to myslím jako velkou poklonu.

 

Znamenitý příběh je doprovázen neméně výjimečnými ilustracemi. Chorvatský kreslíř Esad Ribić tvořil spíš umělecké dílo než komiksový příběh. Jak v hojných akčních pasážích, tak i v pomalejších úsecích vyprávění dokáže čtenáře vtáhnout do děje či nechat žasnout nad obrazy tak podmanivými, že je využili i ve zmíněném filmu. Svojí dravostí a nekompromisností Ribićova kresba snese srovnání s fantastickou prací Caryho Norda na sérii Conan (už s těmi conanovskými paralelami končím). 

 

O něco méně dechberoucí jsou ilustrace Jasona Guice, jenž dostal na starost šestou kapitolu. Vyprávění o zrodu Gorrovy nenávisti k bohům je pořád nakresleno nadstandardním způsobem, jen v porovnání s Ribićovou nesmlouvavou prací zaostává. Přesto se změna kreslířského stylu pro Gorrův příběh hodí a právě tato kapitola posouvá už tak vynikajícího padoucha do nových výšin a vybavuje ho motivací, díky níž mu možná někteří ze čtenářů budou držet palce.

 

Jakkoliv skald Aaron vypráví temný příběh plný bolesti a smrti, dokáže do něj vklínit i několik humorných okamžiků. Převážně se jedná o vtip řezající jako ostří severské sekery a tupé řachandy se nemusíte bát ani v nejmenším. Když starší Thor připomíná mladšímu, že: „To co nastalo, není žádný obyčejný Ragnarok,“ uvědomíte si nejen jak humor spíše posiluje, než ředí hutnou atmosféru, ale i jak výtečné jsou dialogy v Thor: Zabiják bohů a jak se překladatelce Kateřině Tiché podařilo zachovat ducha jednotlivých replik.

 

Kniha potěší příznivce kvalitních komiksů, ani nemusejí mít v lásce nakladatelství Marvel a jeho přespočetnou stáj superhrdinů, jimž se dnes snad nedá vyhnout. Thor: Zabiják bohů sice sporadicky zmíní dřívější komiksy a mihne se v něm i jedna z dalších superstar Marvelu, ale vyprávění je vystavěno takovým způsobem, že nezáleží na tom, zda máte ponětí, kdo je ten létající pán křížený s robotem.

 

Bonusy jsou v knize pouze grafického rázu. Jedná se o ilustrace obálek – využité i alternativní –, Ribićovy skici a kresby některých stran před přidáním barev. Kdo by se těšil na případný článek o vzniku a významu tohoto komiksu, musí si nechat zajít chuť.

 

Thor: Zabiják bohů nabízí neotřelý komiksový zážitek a zároveň patří do toho nejtuctovějšího komiksového univerza dnešní doby. Silný, místy až brutální příběh dokazuje, že nadaný spisovatel umí i z vysmívaného superhrdiny vytvořit protagonistu, od jehož příběhu se nedokážete odtrhnout. Excelentní kresba Esada Ribiće navíc rozbuší srdce komiksových estétů. Tak popadněte kladivo (tedy spíš peněženku), vydejte se do nejbližšího knihkupectví a užijte si oHROMné dobrodružství.

 

Název knihy: Thor: Zabiják bohů

Autor:  Jason Aaron, Esad Ribić, Jackson Guice

Překlad: Kateřina Tichá

Nakladatelství: CREW s.r.o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 272

ISBN: 978-80-7679-171-8

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení