Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Clara Bensenová – Nalehko

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

V dnešní době se mnoho z nás seznamuje na internetových seznamkách. Častěji to nevyjde, ale občas přeskočí jiskra a vy jste najednou součástí páru. Clara s Jeffem se seznámili zrovna tak, ale nechtějí svůj vztah zatím definovat, proto se vydávají v jedněch šatech do osmi různých zemí světa. S sebou mají jen sami sebe a jedny náhradní spodky. 

 



NalhekoClara je mladá žena, která si prožila existenciální krizi. Jeff je univerzitní profesor, který se vyžívá v netradičním oblečení a mimo dalších zvláštností zkoušel i žít v kontejneru. Když se tito dva setkají, vědí, že je čeká něco báječného, ale po vlastních negativních zkušenostech nechtějí v tak rychlé nalezení štěstí uvěřit, a tak svůj vztah hodlají otestovat šílenou cestou bez jakýchkoliv zavazadel.

Jeff je na tento typ cestování zvyklý. Ve svém pase má již opravdu velké množství razítek a nevidí žádný problém v tom, aby se k němu jeho nová přítelkyně Clara přidala. Ta naopak na plánované dovolené vidí zpočátku jen samá negativa. Opravdu má vydržet tři týdny jen v jedněch šatech, a kde budou spát, a co budou jíst…Otázek má plnou hlavu, ale jelikož se právě dostala z velké osobní krize, hodlá se této výzvě postavit čelem a bojovat do posledních sil.

Kniha Nalehko mě mile překvapila. Je to nejen příběh o shledání dvou spřízněných duší, ale převážně je to vyprávění o smyslu života a hledání sebe sama. Je to kniha, která vám dá mnoho podnětů k zamyšlení. Navíc je to příběh, který se opravdu stal. 

Autorka předkládá čtenáři příběh o dnešním světě a jejím pohledu na něj. Většina dnešní mladé generace se nechce vázat. Touží po tom poznat svět, dokázat něco ve svém oboru a vztah odsouvá až na druhou kolej. Je možné, že ve vztahu cítí jistou zodpovědnost za toho druhého a bojí se tohoto závazku. Krásně tuto skutečnost okomentoval Antoine de Saint-Exupéry: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ Lidé se bojí faktu, že by měli být zodpovědní za někoho dalšího kromě sebe. Chtějí si užívat, vidět co nejvíc a zažít víc než jejich vrstevníci. Touha po svobodě je možná daná právě faktem, že donedávna tolik možností ještě nebylo. Teď je ale možné cokoliv, a tak se toho snaží všichni využít, dokud se situace nezmění. Často si ale daný člověk neuvědomuje, že když si bude do třiceti let tzv. užívat, nenajde pak možná vhodného partnera pro život a tím pádem nebude mít třeba ani děti.

Clara se velice intenzivně zaobírá otázkou závazku a vůbec lidského bytí. Dává tak čtenáři možnost zamyslet se například i nad tím, jestli opravdu k životu potřebujeme shromažďovat tolik věcí a co je vlastně pro naši existenci důležité. 

Kniha na první pohled působí jako cestopis s nádechem romantického příběhu, když se ale do příběhu začtete, přijdete na to, že je zde hodně filozofických otázek, velice osobní a intimní zpovědi a jen trochu té lásky a cestování. Ale rozhodně stojí za přečtení, i když se nečte tak úplně lehce. 

Ukázka

Zula jsem si sandály, smáčela si vzadu krk vodou a sedla si do mechu s úmyslem prosedět tam celé odpoledne. Nehybné sezení je turecká tradice. V Istanbulu hleděli majitelé obchodů malátně do dálky. Nikdo se ani nepohnul, aby se třeba kouknul na nějaký papír nebo vzal telefon. Také včera jsem viděla z vlaku na venkovských silničkách osamělé stojící staříky s rukama za zády a bez zjevného důvodu (Bůh chraň!) rozjímavě zkoumající obzor. Tato veřejná kontemplace o samotě byla pro můj americký zrak vzácná – doma omezená jen na autobusové zastávky, umělecká muzea a bezdomovce na rozích ulic. (str. 70)

Rozhovor s autorkou naleznete zde.

Název:  Nalehko

AutorClara Bensenová

Překlad Viktor Faktor

NakladatelstvíMetafora

Místo vydáníPraha

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran213

ISBN978-80-7359-487-9


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení