Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jana Jirásková – Zbláznila ses?

1 1 1 1 1 (4 hlasů)

Snad každá z nás to někdy od své matky slyšela. Někdy oprávněně, jindy méně. Vztah matky s dcerou bývá leckdy složitý, a pokud se k tomu přidá i nějaký další problém, třeba ve formě alkoholu či psychické lability, bývá to ještě komplikovanější. Knihu zachycující nejen problematické rodinné vztahy vydalo nakladatelství Paseka pod názvem Zbláznila ses?. Autorkou je Jana Jirásková, která na sebe v minulosti upozornila zejména povídkovou knihou Paranoidní pijavice.

 

zblaznila sesPrvní setkání s knihou může být láska na první pohled, jindy cit vzniká, až když knihu přečteme písmenko po písmenku, řádek po řádku. Nebo nevznikne vůbec. Velkou roli v tom, zda pro ni vůbec v knihkupectví sáhneme do regálu, hraje bezesporu obálka. A Lele Geislerové se podařilo vytvořit obal knihy, který zcela nepochybně zaujme. Doporučuji si obálku pečlivě prohlédnout z obou stran, jedná se skutečně o originální surrealistické dílo s nadsázkou vystihující konkrétní detaily příběhu.

Zbláznila ses? je deník ženy, rozvedené čtyřicátnice, zachycující období několika týdnů obyčejného života. Zápisky běžných životních událostí, banálních rozhovorů s dětmi, partnerem, přáteli či známými zachycují podobný život, jaký žije většina z nás, i když samozřejmě v jiných kulisách. Mezi deníkovými zápisy však zahlédneme také ženu hledající cestu sama k sobě, k matce-alkoholičce, k dětem, svému okolí, které ne vždy souhlasí s tím, jak žije. Pokládá si otázky, zda dala svým dětem to nejlepší, když se je snažila vychovávat jinak, než ji vychovávala její matka. Prošly si s ní různými obdobími a ve chvíli, kdy pozvolna vylétávají z hnízda, budou mít dalšího sourozence. Sama sebe se ptá, zda její vztah s výrazně mladším partnerem může fungovat, když ji nemilovala její vlastní matka. Nebo milovala přinejmenším podivným způsobem.

Deníkové zápisy jsou proloženy nočními můrami. Barvivě vykreslené, děsivé, perverzní, halucinogenní sny stvořené podvědomím, vracející život mrtvým, přivádějící zpět osoby, které se ztratily z jejího života kdesi v nenávratnu. V hlavní roli často se stejnou zápornou postavou – matkou - vyslovující své soudy, ponižující repliky a výsměšné komentáře. Autorce se výborně podařilo vytvořit kontrast mezi dnem řešícím běžné životní situace a nocí vyrovnávající se vzpomínkami, ale i s obavami z budoucnosti.

A asi stejně tak jako mě, bude i ostatní čtenářky (píšu úmyslně čtenářky, protože předpokládám, že kniha osloví převážně ženy) zajímat, do jaké míry je kniha autobiografická. Na to jsem se zeptala Jany Jiráskové v rozhovoru, který nám poskytla u příležitosti vydání Zbláznila ses?:

Text jste měla nějakou dobu doma v šuplíku a rozhodla se jej vydat až nedávno. Asi to nebylo jednoduché rozhodnutí? Přece jenom působí velmi autobiograficky...

„Kniha je autobiografická, ale to vůbec neznamená, že kopíruje do slova a do písmene můj život a rozhodně to nebyl důvod, proč jsem ji tak dlouho měla v šuplíku. Ty důvody byly jinde: jednak jsem měla dost (důležitějších) starostí v osobním životě a za druhé - asi nejsem typ, který by obesílal nakladatelství a orodoval za svoji tvorbu. Během těch tří let jsem vždycky spíš náhodně nabídla rukopis k vydání, celkem třikrát a napotřetí to vyšlo.“

Takže reakce blízkého okolí na takto otevřenou knihu jste se vůbec neobávala?

„Určitě ne. Což neznamená, že jsou úplně vyloučeny. Ale uměla bych si to, myslím, otevřeně vyříkat. Snažím se dost let o upřímnost, v psaní i v životě.“ Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Kniha je zajímavá i z jiného hlediska. Hodně totiž záleží na každé konkrétní čtenářce, co si z ní odnese. Pokud ji prolistuje, přelétne deníkové zápisy jedním okem a přeskáče noční můry, má deník přečtený během pár hodin. Oddechovka, řekne si nejspíš taková čtenářka. To je jedna možnost.

Ponoří-li se však skutečně do textu a pozorně si jej přečte, včetně skvěle napsaných depresivních nočních můr, bude vnímat sdělení skrytá mezi řádky, objeví v textu spoustu emocí a hlavně naději, že i když zrovna v rukou nemáme trumfová esa, není všem dnům konec a zase snad bude lépe.

K čemu bych však měla připomínku, jsou všudypřítomné tři tečky. Ano, používají se k naznačení neukončenosti myšlenky. Můžeme díky nim zblízka sledovat myšlenkové pochody hrdinky, myšlenky se objevují a zase hned mizí, zaplácnuté dalšími. Místy proto působí text poněkud rozháraně, uvítala bych, kdyby alespoň některé z nich byly dotažené, zformulované.

Zbláznila ses? je kniha, kterou mohu doporučit čtenářkám bez ohledu na to, zda byly někdy v podobné situaci, či nikoliv. Věřím tomu, že si tam každá najde to, co ji osloví, stejně jako jsem našla já. A že se k ní budeme občas vracet, až se domácí obloha zatáhne a slunce schová za mraky, protože budeme vědět, že tam najdeme stejně tápající, hledající se ženu, jako jsme i my samy.

Název: Zbláznila ses?
Autor Jana Jirásková
Nakladatelství Paseka
Místo vydání Praha
Autor obálky Lela Geislerová
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 216
ISBN 978-80-7432-704-9

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení