Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michal Faber – Kniha zvláštních nových věcí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Krásná šedo-černá obálka se zlatým potiskem a masivní reklamní kampaň u příležitosti vydání knihy Michela Fabera vyvolávala ve čtenářích velké napětí. Jaká bude jeho nová kniha, která vyšla se zajímavým názvem Kniha zvláštních nových věcí? Podařilo se mu navázat na obrovský úspěch Kvítku karmínového a bílého?

 

Hlavní postavou příběhu je evangelický pastor Peter Leigh, muž, který v minulosti nežil právě v souladu s Desaterem. Až nalezená víra v Boha mu pomohla odrazit se ode dna a začít nový život. S manželkou Beou mají na starost malou křesťanskou kongregaci. Jejich vztah je plný lásky, porozumění a vzájemné podpory. Před Peterem však stojí zásadní úkol, který bude znamenat vzájemné odloučení. Mezinárodní organizace USIC jej vybrala, aby šířil víru na nedávno objevené planetě Oáze. Její obyvatelé totiž projevili velký zájem o bližší poznání Bible, která je Oázany nazývána Knihou zvláštních nových věcí.

Peter žije s Oázany jejich každodenním životem, mile ho překvapuje dychtivost učit se základům křesťanství, mírumilovnost a komunikativnost. Překvapivě však začíná mít problémy s komunikací s lidmi - především s Beou, jejíž starosti a úvahy mu začínají připadat těžko pochopitelné.

A jak vlastně podle Fabera Oazané vypadají? Takto popsal typického Oázana Peter v dopise Bee:
Oázané – pokud tedy byl ten, kterého jsem potkal, typický – jsou středně vysocí a pozoruhodně se nám podobají, až na jejich úděsně pokroucené tváře, které se vážně nedají popsat – připomínají lidská embrya. Když s nimi mluvíš, nevíš, na co se máš dívat. Mluví anglicky se silným přízvukem. (Str. 109).

Faberova schopnost napsat pokaždé zcela odlišný příběh je nesporná. Ve svých textech se neopakuje, mění žánry, formu i obsah. Z tohoto důvodu patří rozhodně mezi nejvýraznější autory současnosti.

Příběh je ale natolik zvláštní, dalo by se říci až vyumělkovaný, že běžného čtenáře místy začne nudit. Faber perfektně zvládá rozebírat na velké ploše různá filozofická a náboženská témata, aniž by k nim však zaujal nějaká konkrétní stanoviska. Text se tak trochu mění v autorovu slovní exhibici, protože jestli něco umí opravdu dokonale, tak je to právě práce se slovy. Naštěstí pro českého čtenáře opět skvělý výkon předvedl i překladatel Viktor Janiš. V případě, že by totiž překlad pokulhával, bylo by kouzlo Faberova jazykového umění ztraceno.

Línou atmosféru a pozvolně postupující děj nezachrání ani dopisy, které si mezi sebou vyměňují Peter s Beou. Ty jsou velmi zajímavé z psychologického hlediska, je opravdu poučné sledovat, jak odlišné životní prožitky ovlivňují zatím tak skvěle fungující vztah.

Fanoušci sci-fi románů s filozofickým a náboženským přesahem, kteří ocení dlouhé obšírné popisy a pozvolný dějový posun, budou Knihou zvláštních nových věcí nadšeni. Ostatní čtenáři budou nejspíše trošku na rozpacích, ale věřím, že to své, pokud se dostatečně obrní trpělivostí, v knize najdou. Je to totiž opravdu zvláštní kniha a stojí za přečtení.

Michel Faber byl v listopadu 2016 v Praze. U příležitosti vydání Knihy zvláštních nových věcí se konalo autorské čtení, o kterém jsme vás již na stránkách VL informovali zde.

Faber mimo jiné přečetl ukázky ze své nejnovější knihy, jedná s o rozloučení s jeho milovanou ženou, která zemřela v relativně mladém věku. Lze proto předpokládat, že další Faberova kniha bude zase úplně jiná než ty předchozí a autorovo tvrzení, že Kniha zvláštních nových věcí zakončí jeho literární tvorbu, je již naštěstí zapomenuto.

Kniha zvláštních nových věcí
Autor Michal Faber
Překlad Viktor Janiš
Nakladatelství Kniha Zlín
Místo vydání Zlín
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 450
ISBN/EAN 978-80-7473-445-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení