Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michaela Klevisová – Sněžný měsíc

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Tak jsem nazvala rozhovor, který mi v únoru 2018 poskytla Michaela Klevisová, autorka populární detektivní série s kriminalistou Josefem Bergmanem. V rozhovoru mimo jiné prozradila, že právě píše nový případ, který přivede oblíbeného kriminalistu do Beskyd. Celý rozhovor si můžete přečíst zde


knihaJak ten čas letí, jsem si uvědomila, když jsem otevírala balíček s nejnovější knihou Michaely Klevisové s názvem Sněžný měsíc. A opravdu – v šestém díle detektivní série se Josef Bergman skutečně ocitne v Beskydech. Ale než se tam dostane, uteče spousta vody v Odře, stane se několik vražd a detailně se seznámíme s velkým množstvím postav, nahlédneme pod pokličku jejich příbuzenských vazeb a spatříme pestrou paletu emocí od lásky až k nenávisti. A nejenom to. Autorka ve svém textu podrobně zachycuje současné Beskydy, jejich nádhernou přírodu, též upozorňuje na to, že původní starousedlíci mizí a realitní byznys s roubenkami a pozemky kvete. A když konečně Bergman dorazí, aby vyšetřil případ, který pravděpodobně souvisí s vraždou realitní makléřky z Prahy, zjišťujeme, že není zrovna ve formě, ani jeho mladá kolegyně Sylvie příběh příliš neoživí.

Kriminalisté se postupně seznamují s lidmi, kteří mohou být zapleteni do vraždy místní realitní makléřky Olgy, a hledají pojítka s pražským případem. Snaží se porozumět a rozplést složitý rodinný propletenec, který zavražděnou obklopuje. Olgu a jejího bratra Karla společně s jejich nevlastní sestrou Valerií vychovávala Marie, která v nedávné době zemřela údajně nešťastnou náhodou při pádu u své roubenky. Nevlastní sourozenci se již od dětství příliš v lásce nemají. Situace se ještě zhoršuje kvůli dědictví, které náleží pouze vlastní dceři Marie – Valerii. Stojatá hladina rybníka se čeří a z nánosů letitého bahna vyplouvají na povrch tajemství místních obyvatel a je na Bergmanovi a jeho kolegyni, aby jim porozuměli a pochopili, co se vlastně stalo.

Sněžný měsíc hodnotím jako nepříliš náročnou detektivku, Josef Bergman tentokrát nezáří a případ se v podstatě vyřeší samospádem sám. Na druhou stranu bych vyzdvihla zajímavé linky, které zachycují celospolečenské problémy, ať už se jedná o ochranu přírody, realitní byznys profitující na změněném životním stylu či přesvědčivé vykreslení sítě ne vždy pozitivních rodinných vazeb. Oceňuji také to, že postavy nepůsobí černobíle, jsou charakterově zajímavé; jsou to lidé, které běžně potkáváme. Sněžný měsíc bych proto spíše označila jako společenský román. Zatímco na běžnou detektivku během pár hodin zapomeneme, tato kniha přináší témata k přemýšlení, jež ve čtenáři přetrvávají mnohem déle.

Beskydský příběh je tedy již za námi a my, zvědaví čtenáři, můžeme s napětím očekávat, kam fantazie autorky zavane Josefa Bergmana příště. Setkala jsem se s názory, že Bergmanovi svědčí spíše české prostředí, ale tento názor nesdílím, nejvíce z celé série na mne zapůsobil čtvrtý díl Ostrov šedých mnichů, kde se Bergman ocitl na holandském ostrově Schiermonnikoog. Ale co je jasné už nyní, tak že se Bergman brzy objeví v České televizi, která připravuje detektivní seriál na motivy této detektivní série.

Sněžný měsíc bych doporučila čtenářům, kteří oceňují bohatší dějové linie, zajímavé podněty k přemýšlení a po „masakrech“ severské detektivní školy si chtějí trošku oddechnout a přečíst dobrou knihu z našeho prostředí.


Sněžný měsíc
Autor Michaela Klevisová
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 336
ISBN/EAN 978-80-267-1564-1
Ediční řada Josef Bergman

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení