Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Radim Kopáč, Petr Stančík – Praha ožralá

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Když Petr Stančík vydal svůj úspěšný román Mlýn na mumie (recenze zde), stal se průvodcem po místech, kde se lze dobře najíst a napít svérázný gurmán komisař Durman. Mnohá z nich podlehla zubu času. Existují však prostředky, jakými lze vzpomínky zachovat a oživit. Například kniha, kterou Petr Stančík napsal spolu s Radimem Kopáčem – Praha ožralá.

 

praha-ozralaI když může název knihy působit poněkud vulgárně, jde o poctu Egonu Bondymu, autorovi básnické sbírky Ožralá Praha. Autorská dvojice to připomíná hned zpočátku. Název knihy je natolik výstižný a nosný, že nebylo možné nazvat ani recenzi knihy jinak. Autorská dvojice pojímá hostince jako místa, která se odrážejí v dějinách Prahy, ne jako pouhé objekty. A je pravdou, že česká historie hospodami často procházela vždy, pouze s výjimkou současného lockdownového stavu. Ostatně myslím si, že se neprohřeším duchu knihy Praha ožralá, budu-li citovat komisaře Ledvinu z filmu Adéla ještě nevečeřela: „…tomu říkám historický datum, narodilo se flekovský!“. Také autoři citacemi z Adély prokazují svůj dobrý divácký vkus.

 

Není to však pouze zmíněný film, který se v knize objevuje, kniha je prošpikovaná ukázkami z děl našich básníků a prozaiků. Je známo, že tito čeští velikáni nebyli vzory střídmosti či oficiální morálky, jak se pokoušela naznačit učebnice literatury ve školách socialistické (již snad) minulosti. Zdravý rozum naznačuje, že spisovatel žijící nudným životem pravděpodobně bude produkovat nudné texty. Petr Stančík často zařadil i své povídky, čtenář se tak může seznámit i s jeho kratšími útvary.

 

Pojetí, které autoři zvolili, odlišuje knihu od suchopárných odborných pojednání, takže třebaže dílo vydalo nakladatelství, které má ve svém portfoliu mnoho vědeckých knih, může si být čtenář jistý, že se pobaví. Kromě různých úryvků autorská dvojice nešetří ani historkami, kolujícími kolem konkrétních hostinců. Některé z nich jako třeba Jedová chýše jsou skutečně legendární. Z uváděné historie vyplývá, že mnoho podniků přežilo všechny události, které se Prahou přehnaly, nakonec jim však došel dech v prostředí tržního hospodářství a jiné už můžeme poznávat pouze z fotografií. 

 

Nakladatelství Academia na knize nešetřilo. Vydalo ji celou tištěnou na křídovém papíru, fotografie v ní tak vyniknou a drží si svou výtvarnou hodnotu. V této publikaci mají svou nezastupitelnou funkci, protože autoři shromáždili mnoho snímků dokumentujících historii pražského (a nejen pražského) pohostinství a jeho funkci v kulturním dění. Snímky ze současné doby pořídila fotografka Lada Nayevo. Její příspěvek k realizaci knihy určitě stojí za zmínku.

 

Přes nespornou beletristickou hodnotu si kniha drží i informační úroveň odborné studie. Proto není překvapením podrobný a rozsáhlý jmenný i místní rejstřík. Poslouží k lepší orientaci v knize, pokud se chce čtenář vrátit k určitému faktu, který ho zaujal.

 

Zvláštní osobností spojenou s pražskými hostinci je bezesporu Jaroslav Hašek, na toho ostatně v knize Praha ožralá často narazíme. Autoři ke kladnému vztahu tohoto českého spisovatele k hospodám přihlédli a věnovali mu na závěr v podstatě celou kapitolu, shrnující jeho putování Prahou.

 

Kniha Radima Kopáče a Petra Stančíka Praha ožralá je zajímavou publikací pro čtenáře, zajímající se o netradiční historii Prahy, avšak nemůže sloužit jako průvodce. Mnoho z podniků zmiňovaných v knize už neexistuje, přesto zanechaly svou nesmazatelnou stopu nejen v povědomí lidí, ale i literárních dílech, o čemž autoři podávají jednoznačné důkazy. Texty jsou psané zábavným způsobem, nesklouzává ovšem k lacinému humoru. Jde o kvalitní čtení po stránce literární a velmi pečlivě zpracované s ohledem na fakta.

 

Název: Praha ožralá

Autoři: Radim Kopáč, Petr Stančík

Nakladatelství: Academia

Vydání: 1.

Rok vydání: 202

Stran: 400

ISBN 978-80-200-3179-21

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení