Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Hana Hindráková – Můj africký příběh

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Hana Hindráková, úspěšná autorka románů Nezlomný, Smrtící byznys a mnoha dalších, nadšená cestovatelka se rozhodla zaznamenat své dosavadní životní cesty v knize Můj africký příběh. Vložila do něj veškerou svou pulsující energii, která čiší z každého řádku. V knize je zahrnuto zčásti to, co Hana Hindráková sděluje svým čtenářům na besedách. Kniha sice nepřinese zážitek z osobního setkání, zato je niternější a podrobnější... Časová dotace besedy a tematické zaměření totiž nikdy neumožní sdělit všechno do detailů.

  

muj-africky-pribehKdyž se řekne Keňa, většině lidí se nejspíš vybaví krásná příroda a exotická zvířata. Pokud ale člověk alespoň trochu zná autorku, jistě nebude při pohledu na obálku knihy očekávat žádný idylický ani dobrodružný příběh plný napětí a soubojů s nespoutanou přírodou. Hana Hindráková zasvětila velkou část svého života úplně jiné tváři Afriky, konkrétně Keni, kde nejdříve pobývala jako dobrovolnice a po mnoha peripetiích a zkušenostech se rozhodla pomáhat „po svém“. 

 

Když jsme řešili, jakým projektům se budeme věnovat, shodli jsme se, že by to měly být takové, které vytvářejí pracovní místa. Předchozí nezisková organizace se soustředila na projekty vzdělávání, zejména projekt Adopce na dálku. Keňa je však zemí, která má na africké poměry velmi slušnou gramotnost pohybující se kolem 82 procent. Větším problémem je nezaměstnanost pohybující se kolem 30 procent.

(HINDRÁKOVÁ, Hana, 2021. Můj africký příběh. Hana Hindráková. S. 48. ISBN 978-80-270-9834-7)

 

Na světě je od nepaměti patrný rozdíl mezi bohatými a chudými. Chudoba v Evropě se však zcela liší od chudoby v Africe. A právě především v prostředí slumů, chudinských čtvrtí, se odehrává onen africký příběh Hany Hindrákové. Mezinárodní pomoc je nastavena tak, že v očích Keňanů jsou podle autorky běloši vnímáni jako chodící bankomaty. Jsou zvyklí na finanční a materiální pomoc. Proto se rozhodla vzít celou věc za opačný konec a pomáhá lidem ze slumů k tomu, aby pochopili, že peníze je potřeba vydělat – nakupuje např. ručně vyráběné šperky od žen z chudinských čtvrtí a následně je prodává, pomáhá obyvatelům Kibery (chudinská čtvrť v Nairobi) založit vlastní „firmy“ na chov slepic a prodej vajec apod. Zkrátka pomáhá lidem postavit se na vlastní nohy a vede je k rovnocennému obchodu. Sama je přitom při pobytu v Keni vystavena mnohým nebezpečím, musí opakovaně čelit kritice lidí ze svého okolí, několikrát se dokonce ocitla v ohrožení života. Přesto má v sobě neustále jakýsi oheň, který ji pohání k této neuvěřitelné pomoci. 

 

Můj africký příběh je napsaný formou osobní zpovědi, kterou tvoří mozaika drobných příhod, z nichž se vyloupne životní příběh jedné úžasné, odvážné ženy, která se za žádnou cenu nevzdává, nenechá se odradit a dokáže nacházet vlastní cestičky k vytouženým cílům přes veškeré výmoly, které jí osud přinese do cesty. Autorka čtenáře seznamuje se svým příběhem od prvotního impulsu, jenž ji nasměroval do Keni, až po současnost. Události jsou řazeny vesměs chronologicky s občasnou vzpomínkou, nebo naopak předjímáním do budoucna. Na konci je kniha obohacena o cestovatelského miniprůvodce po Keni.

 

Příběh Hany Hindrákové je pravdivým obrázkem vyjadřujícím známé přísloví – kde je vůle, je i cesta. Určitě zaujme všechny čtenáře, které zajímají exotické krajiny, ale vyžadují také pohled z jiné strany než z té hezčí, pohodlnější.

 

Název: Můj africký příběh

Autor: Hana Hindráková

Nakladatelství: Vlastním nákladem

Vydání: 1.

Počet stran: 160

ISBN: 978-80-270-9834-7

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení