Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Martin Daneš – Bretonci Ar Vretoned

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Dobu, kdy světu vládla epidemie covidu, máme ještě v živé paměti. Byla to velmi nepříjemná etapa současných dějin a s jejími dozvuky se budeme vypořádávat ještě hodně dlouho. Přesto i tehdy vznikala hodnotná umělecká díla, zejména proto, že mnoho autorů muselo zůstat v izolaci. Spisovatel Martin Daneš se za covidu – těsně před tím, než začala platit velmi přísná pravidla – vydal na cesty.



Většina Čechů vnímá Francii jako homogenní zemi, v níž žijí Francouzi, jak je známe z filmů o Paříži. Stejně zjednodušeným pohledem se díváme i na jiné země. Může za to nejen nedostatečná znalost i těch nejbližších sousedů, ale také relativní stejnorodost našeho obyvatelstva. Proto bude možná čtenář překvapen tím, co se v knize Martina Daneše Bretonci dočte.

Žánr, který kniha Martina Daneše reprezentuje, není v Česku příliš rozšířený. Jde o beletrizovaný cestopis, který nemá mnoho společného s cestopisy Zikmunda a Hanzelky. Soustředí se více na subjektivní vnímání autora – cestovatele. A také pojem „cestovatel“ není v tomto případě totožný s člověkem, objevujícím neznámá území. S trochou nadsázky lze říct, že román tohoto žánru by mohl popisovat cestu člověka do nákupního centra a zpátky. Důležitý je pocit autora a jeho postoj ke své pouti.

Autor knihy Bretonci se samozřejmě vydal do Bretaně. I když není rodilým Francouzem, žije v této zemi už tak dlouho, že dokáže vnímat rozdíly, s nimiž se v tomto regionu potká, a umí je zprostředkovat i svému čtenáři. Necestuje autem, používá veřejné dopravní prostředky a ve značné míře své nohy. Jeho trasa je naplánovaná jen zhruba, někdy se nechává nasměrovat náhodou. Komplikace mu samozřejmě způsobuje každodenní hledání noclehů, ale každá překážka je vděčným tématem pro jeho knihu. O čem by psal, kdyby jeho cesta byla pečlivě nalinkovaná?

Velkou část textu tvoří popisy setkání s lidmi, každý člověk je něčím zajímavý, pro spisovatele je důležité umět tyto svébytné vlastnosti nalézt, popsat a zdůraznit. Z toho se pak rodí kvalitní a poutavý román, inspirovaný zdánlivými maličkostmi. Autorovo vyprávění je živé, autentické, provede své příznivce svérázným regionem způsobem, který by jako turisté těžko mohli prožít bez znalostí francouzských reálií.

Každý asi vytuší, že výraz „Ar Vretoned“ je místní výraz pro Bretonce. Autor tím zdůrazňuje místní odlišnost nejen zvykovou, ale i jazykovou. Martin Daneš už svými předchozími knihami zaujal české čtenáře, zejména titulem Rozsypaná slova (recenze zde), která je o posledních dnech spisovatele Karla Poláčka, věřím, že Bretonci se budou také líbit.

Název: Bretonci Ar Vretoned
Autor: Martin Daneš
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Vydání: 1.
Rok vydání 2022
Počet stran: 280
ISBN 978-80-7422-901-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení