Komiksy

Komiksy: Alan Grant, John Arcudi – Lobo versus Maska a další řežba

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Lobo versus Maska a další řežba

U komiksu Lobo versus Maska a další řežba, jehož český překlad nám nedávno představilo nakladatelství Crew, se mi vybavuje příměr k rakovinnému bujení. Stejně jako u této všemi obávané choroby se buňky určitého organismu vymknou kontrole a není je možné jakkoliv usměrnit, tak je šílené a neuchopitelné jednání hlavních postav dané komiksové knihy.



Lobo versus Maska a další řežbaTěmi jsou, jak je zřejmé ze samotného názvu recenzovaného komiksu, Lobo alias totálbrutál týpek mimozemského původu, lovec všeho, za co se platí, postrach kriminálníků ve všech kvadrantech vesmíru alias Velkej šéf alias Poslední Czarnian na jedné straně a Maska jakožto postrach galaxie, zhouba všeho civilizovaného, co mělo tu smůlu setkat se s něčím tak strašlivým, na straně druhé. Oba hrdinové, tedy de facto antihrdinové, jsou českým čtenářům dostatečně známi díky několika knihám vydaným péčí nakladatelství Crew (např. příběh Lobo: Kostěj nesmrtelný, recenze zde) a BB/art (dva omnibusy s Maskou v hlavní roli, více zde), také díky divácky oblíbeným filmům s Jimem Carreym představujícím zeleného kebuloně. Samotné příběhy, které byly sloučeny v recenzovaném svazku, přitom byly našinci představeny na stránkách časopisu Crew v letech 1998 (příběh Lobo: Spoutaný) a 2004 (Lobo versus Maska). 

Hlavní příběh začíná naverbováním Loba jakožto nástroje pomsty na záhadném mezigalaktickém teroristovi, který má na svědomí zničení několika světů ve vzdálených galaxiích. Stopa vede na planetu Zemi, konkrétně do New Yorku, kde shoda náhod svede dohromady nešikovného zlodějíčka a starou masku zelené barvy. Maska tak znovu ožívá, aby svedla nejdelší a nejtěžší boj za dobu své existence. Lobo se s Maskou potýká v jedné řežbě za druhou, každá z nich je masakr na entou a je při ní zničeno vše v dosahu. Až na dvě podivná individua začínající si vzájemný boj náramně užívat… Kratší doplněk věnovaný výhradně Lobovi je pak z jiného soudku – Lobo stane před soudem, který ho pošle do vězení. A tam, jak jinak, udělá ze všech fašírku. Proč? To se dozvíte v samotném komiksu.

Tento komiks je určen jen pro otrlé čtenáře, převážně asi v puberťáckém věku, kteří si libují v morbidním rádoby humoru a bezmyšlenkovitých masakrech. Sice je v příbězích obsažen i nějaký příběh, ten je ale sekundární; prim tu hraje bezplánovitá řežba na všechny možné (a mnohdy i nemyslitelné) způsoby. Až čtenář nabývá podezření, jestli tvůrci John Arcudi a Alan Grant nepsali celý scénář pod vlivem nějakých veselých houbiček… Na druhou stranu musím říci, že se jim podařilo aspoň trošku udržet hlavní vlákno příběhu a že zvláště pointa první story mile překvapí. 

Podobně lze ocenit některé vtipné hlášky, které zazní především z úst Masky, komiks místy nepostrádá ani situační humor (zaujala mě např. scéna, kdy Maska straší nepřátelské mimozemšťany v převleku za pracovníka imigračního úřadu). Pro zesílení humorné stránky komiksu se česká redakce rozhodla zasadit do něj i některé české reálie, jako je např. nesmrtelný hit Ne, pětku ne nebo postava Luďka Soboty, Přemka Podlahy nebo samotného komiksového guru Jiřího Pavlovského. A bonusem navíc (podle mě zcela geniálním) je zobrazení samotného tvůrčího týmu jakožto tlupy opic! Neschází ani parodie na zažité příběhy, např. na ten o King Kongovi. Komiks tak působí jako snůška rozmanitostí, které však jako celek příliš dobře nefungují. Je to show dvou mimozemských šašků, kteří jsou vtipní jen občas, jinak většinu času z nich trošku více oduševnělý čtenář nabude pocit trapnosti a hnusu (motiv vraždění pro zábavu je už tak dost zvláštní, v komiksu jsou navíc znevažovány některé dnes tabuizované věci, srov. např. znevažující zvolání typu „U svatýho koncentráku!“).

Z jazykového hlediska převažují v mluvě postav nespisovné prvky, hojně jsou zastoupeny i vulgarismy a nadávky. Ty jsou někdy velice originální a musely dát asi překladateli Pavlu Dortovi skutečně zabrat. Z bohatství těchto peprných slovíček, kterými se častují obě postavy navzájem, jmenujme např. zadkosmrad, debiloid, hemeroidebil, pipinďour, tasemnicvok, buznoprd, smradržka, řitislizoun. No uznejte: není ta čeština krásný jazyk, bohatý i na tuto lexikální oblast? Je na škodu, že si na své práci nedal záležet korektor, který na několika místech škobrtl v otázce (ne)užití čárek, např.: pozadí, které se tak skvěle hodí pro nadcházející bitvu, a o kterém by si až jeden mohl myslet, že byl vytvořen jenom za tímto účelem (před a o kterém nemá být čárka), není lepší příležitost, než teď a tady (před než nemá být čárka), to byl úmysl nebo sklerotické přehlédnutí? (před nebo má být čárka), garantuji ti, že to je saďour kterýho hledáš (před kterýho má být čárka).

Komiks si určitě nenechají ujít příznivci Loba a Masky. Ostatní by si jej měli nejprve prolistovat a pořádně si rozmyslet, jestli je tato masakroidní četba skutečně určena pro ně. Pokud ano, tak přeji pěkné čtení a silný žaludek.

Lobo versus Maska a další řežba
Lobo versus Maska a další řežba

 

Lobo versus Maska a další řežba
Autor Alan Grant, John Arcudi
Překlad Pavel Dort
Ilustrace Doug Mahnke,Rafael Garrés,Keith Williams
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 124
ISBN/EAN 978-80-7449-390-4
Ediční řada Lobo

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení