Komiksy

Komiksy: Brian Posehn, Gerry Duggan – Deadpool 1: Mrtví prezidenti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Deadpool 1: Mrtví prezidenti

Zombies a další nemrtvé bytosti nejsou pro komiksové fandy ničím novým (připomeňme v této souvislosti zvláště populární řadu Živí mrtví, více zde). Ovšem toto tu ještě nebylo! Představte si, že by z hrobů začali vylézat mrtví američtí prezidenti, a to s jediným cílem – vyhladit lidstvo a zničit svět. A to je okamžik, kdy na scénu musí nastoupit zcela nový hrdina – Deadpool. I když… zrovna označení hrdina v jeho případě není to pravé ořechové.

 

 

Deadpool 1: Mrtví prezidentiKomiks Deadpool 1: Mrtví prezidenti, který nyní vydává nakladatelství Crew a který shrnuje Deadpool Vol. 3 #1–6 (2013), je unikátní kousek z dílny scénáristické dvojice Gerryho Duggana a Briana Posehna. Už samotná volba záporných postav, jako je George Washington nebo Abraham Lincoln, je neotřelá a provokativní. Lze to chápat jako akt znevážení tradičních hodnot; vždyť zobrazení těchto historických postav jakožto pomstychtivých příšer ze záhrobí musel v očích vlasteneckých Američanů vyvolat skandál. Jenomže v komiksovém světě jsou právě tyto postavy nositeli humoru, i když poněkud morbidního. 

Při čtení anotace může čtenář nabýt dojem, že je komiks pouhopouhou slátaninou založenou na řetězení potyček mezi prezidentskými zombies a jejich protivníkem Deadpoolem. Nabízí se tu tak srovnání zvláště s nedávno vydaným komiksem Lobo versus Maska (recenze zde), ve kterém je v popředí primitivní řežba, bohužel mnohdy bez humoru, a to na úkor jakékoliv dějové linie. U Deadpoola je tomu jinak; i když jsem ke komiksu přistupovala s částečným despektem, musím uznat, že jde vcelku o podařený kousek, byť samozřejmě poplatný danému žánru, takže do jisté míry surový a přitažený za vlasy. Autorům se podařilo vymyslet vcelku dobrý příběh, který vzhledem k otevřenému závěru slibuje pokračování v dalším svazku, a navíc udrželi vtipné ražení, mj. díky trefným gagům zaznívajícím zvláště z úst samotného Deadpoola.

Jde o postavu, která se čtenářům poprvé představila roku 1991 v komiksu The New Mutants od kreslíře Roba Liefelda a scenáristy Fabiana Niciezy. Původně byl padouchem, v recenzovaném komiksu se z něj ale stal rádoby superhrdina, jenž přijme pod dohledem S.H.I.E.L.D.u fušku, na kterou si ostatní ochránci světa netroufnou (respektive se kterou si nechtějí špinit ruce; jen si představte, jak by to vypadalo, kdyby měl třebas Captain America skolit prezidenta Kennedyho). Tento „Držkatý žoldák“, jak se mu mnohdy přezdívá, má tu výhodu, že se umí ze všeho uzdravit, a tak se vrhá do jedné bitky za druhou. Nosí na sobě přiléhavý černomodrý trikot, charakteristická je pro něj hlavně maska zakrývající mu zohyzděnou tvář, kterou z důvodu „trošku problematické pleti“ proto málokdy sundává.

Za originálním scénářem zaostává až příliš všední vizuální stránka. Jde o mainstreamovou kresbu, která neurazí, ani nenadchne. Je pod ní podepsán Tony Moore, jenž se podílel mj. na několika sešitech už zmíněné série Živí mrtví. Na druhou stranu kdyby volba padla na odvážnější ilustrátorskou osobnost, možná by těch novot bylo až příliš a celek by vyzněl jako bizarní záležitost.

Do komiksu bylo propašováno několik českých reálií, někdy méně, někdy více vtipných. Mezi nimi je to např. pohádkový seriál Arabela, postava Ládi Pušky (všichni víme, o kom je řeč) nebo odkaz na stránky znamylekar.cz. Toto oživení není ve vydavatelské politice nakladatelství Crew ničím novým; byť může jít podle některých čtenářů o nevítaný zásah do originálního textu, z mého hlediska je to vítaná inovace, která je žádoucí zvláště z důvodu omezení nudných vysvětlivek, bez kterých by se jinak čtenář neobeznámený s americkými reáliemi neobešel.

Na charakteristice postav se tu výrazně podílí jazyková stránka komiksu. Kromě klasických hláskových jevů ze sféry nespisovného jazyka, jako je zvláště protetické v-, dvojhláska ej nebo zúžené í (srov. např.: „Starý lidi maj bejt mrtvý nebo na Floridě“), se tu do popředí dostávají vulgarismy (např. srágora, kaďák ‚zadek‘), mnohdy navíc dotvořené ad hoc po vzoru originálního textu (např. hovňostroj, čáryprd, napoprděnou ‚na shledanou‘). 

Komiks Deadpool 1: Mrtví prezidenti doporučuji otrlejším čtenářům, kteří mají rádi příběhy plné akce, břitký humor a umí pochopit nadsázku. Pokud patříte mezi konzervativnější čtenáře, pak se raději tomuto kousku vyhněte obloukem. 

Deadpool 1: Mrtví prezidentiDeadpool 1: Mrtví prezidenti

Deadpool 1: Mrtví prezidenti
Autor Brian Posehn, Gerry Duggan
Překlad Darek Šmíd
Ilustrace Tony Moore
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 136
ISBN/EAN 978-80-7449-422-2
Ediční řada Deadpool

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení