Komiksy

Komiksy: Hub – Modrá Crew 3: Okko 1 a 2

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Modrá Crew 2: Okko 1 a 2

Říká se, že člověk pozná, jak ten čas letí, podle toho, jak mu téměř před očima rostou vlastní potomci. Komiksoví fanoušci mohou sledovat neúprosný tok času i jinak – uplynuly tři měsíce a je tu další číslo čtvrtletníku Modrá Crew. A tentokrát se zcela novým příběhem z alternativního Japonska plného nadpřirozena a magických sil.



Modrá Crew 2: Okko 1 a 2Dané číslo časopisu obsahuje první knihu z fantasy série Okko s podnázvem Cyklus vody, která byla poprvé vydána ve Francii roku 2005. Celá komiksová řada je tvořena čtyřmi dvouknihami, kromě již zmíněné to jsou Cyklus země, Cyklus vzduchu a Cyklus ohně. Děj se odehrává roku 1108 v Pajanském císařství, které v mnohém upomíná na staré Japonsko. Jenomže oproti reálnému světu má v Pajanu své místo i nadpřirozeno – žijí tu démoni, oživlé bojové loutky, upíři a jiné stvůry. Zvolený časoprostor je přitažlivý vzhledem ke své exotičnosti. Jde o zcela originální svět, jenž je sice vybudován na základech středověkého Japonska (alespoň co se týče architektury, oděvů nebo některých zvyklostí), ale je doplněn o svébytné prvky. Pracuje se v něm mj. s vlastním historickým pozadím – z letmých zmínek se můžeme dopídit některých historických „reálií“, jež jsou ostatně krátce shrnuty i v krátkém úvodníku předcházejícím samotnému příběhu.

Ten vypráví o dobrodružství mistra Okka a jeho společníků, kteří putují po Pajanu a za finanční odměnu hledají démony a jiné tvory nebezpečné pro lidi. Tentokrát jsou osloveni malým chlapcem, jenž jim nabídne svůj život výměnou za záchranu své sestry, jíž se zmocnili piráti. Podivná skupinka, kterou kromě jmenovaného rónina tvoří mnich Našin milující saké a obdařený mocí hovořit s duchy a obří bojovník Noburo s hrůzostrašnou maskou na tváři, se tak vydá po stopách unesených gejš. Pátrání tyto dobrodruhy dovede k tajemné krvelačné ženě se zahalenou tváří…

Komiks je plný akčních scén, které v některých momentech přechází až do hororového ladění. Neschází ani vtipné pasáže, zvláště spojené s postavou mnicha Našina. Příběh je dobře vykonstruován, všechny záhady jsou na konci rozluštěny, oceňuji také závěrečný moment překvapení, který snad může znamenat berličku pro pokračování. Zajímavý je i vyprávěcí modus – na vše je nazíráno retrospektivně z pohledu jedné z postav, což dělá text jaksi intimnějším a čtivějším. 

Tvůrce série vystupující pod uměleckou přezdívkou Hub (vlastním jménem Humbert Chabuel) se při psaní série Okko inspiroval samurajskými filmy, částečně také japonskou mytologií a historií. Na svém kontě má několik komiksů (většinou kresbu k cizímu scénáři), je také tvůrcem reklam, počítačových her a několika televizních filmů (mj. pomáhal s designem ke kultovnímu filmu Pátý element). V současnosti se věnuje hlavně komiksové řadě Aslak odehrávající se ve vikinském prostředí. Série Okko je jeho autorským dílem, jedině s barvami mu pomohl Stephan Pecayo. A tato spolupráce se ukázala jako dobrá volba.

Vizuální stránka je precizní. Kresba, kterou lze označit za mainstreamovou, je velice detailní a barvy jsou užívány s nadměrnou citlivostí. Překvapí zvláště experimentování s laděním celých stránek nebo ještě delších celků do odstínů jedné barvy – jako by bylo na scénu nahlíženo přes barevné sklíčko, dodávající výjevu na tajuplnosti a zastřenosti.

Jediné, co lze české verzi komiksu vytknout, jsou občasné textové chyby, jako je např. vynechání mezery mezi slovy („docházetvoda“ – s. 43), opakování předložky („můj podnik je k vám naprosto k službám“ – s. 27) nebo kontaminace vazeb („ze mě od první chvíle nespouští z očí“ – s. 56, namísto nespouští mě z očí nebo nespouští ze mě oči). Jde však spíše o drobnosti, které většině čtenářů pravděpodobně uniknou. Na druhou stranu by bylo vhodné i této stránce věnovat při přípravě příštího čísla větší pozornost.

Komiks Modrá Crew 3: Okko 1 a 2 je příjemným zpestřením současné komiksové nabídky u nás. Jsem ráda, že alespoň prostřednictvím daného magazínu se může český čtenář seznámit se novější francouzskou komiksovou tvorbou, která je pro nás zatím spíše velkou neznámou (byť některá francouzská díla u nás byla vydána např. v edici Mistrovská díla evropského komiksu, také předchozí dva díly Modré Crwe byly věnovány právě francouzské sérii Ekhö, více zde a zde). 

Doufám, že touto cestou bude projekt Modrá Crew pokračovat i nadále a že díky němu budeme moci probádat co nejvíce zajímavých děl evropského komiksu napříč různými zeměmi a žánry. O obsahu Modré Crwe budou od příštího čísla rozhodovat už sami předplatitelé časopisu. Na jejich přání brzy vyjde historický thriller Třetí zákon a podle ukázek se zdá, že se máme opět na co těšit. 

Modrá Crew 2: Okko 1 a 2
Modrá Crew 2: Okko 1 a 2

Modrá Crew 3: Okko 1 a 2
Autor Hub
Překlad Richard Podaný
Ilustrace Hub
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 104
ISBN/EAN 978-80-7449-444-4
Ediční řada Modrá Crew

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení