Komiksy

Komiksy: Osamu Tezuka – Black Jack

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Dovede si představit komiksovou knihu, jejíž hlavní postavou je cynický lékař bez licence, provádějící sotva uvěřitelné operace? Pokud ano, máte větší představivost než já. Navzdory tomu však taková publikace nedávno v nakladatelství CREW vyšla. Jmenuje se Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy a jejím autorem je samotný bůh mangy Osamu Tezuka.

  

Tezuka, žijící mezi lety 1928 a 1989, byl pro většinu českých čtenářů ještě nedávno neznámým autorem. V roce 2019 však CREW vydala ve dvou svazcích jeho opus magnum Zpráva pro Adolfa a nadšené ohlasy i komiksová ocenění na sebe nenechaly dlouho čekat. I naše recenze nedaly na Tezukův klenot dopustit a chválily i práci překladatelky a celé redakce (můžete si je přečíst zde  a zde). Je tedy pochopitelné, že další dílo Osamu Tezuky vzbudilo u moha čtenářů nemalá očekávání.

 

 V prvé řadě je ale potřeba říci, že srovnávat Black Jacka se Zprávou pro Adolfa není zrovna fér. Black Jack je jako soubor povídek, zatímco Zpráva připomíná rozmáchlý román, například Hugovy Bídníky. V nové knize je dvacet devět příběhů spojených postavou doktora Black Jacka. Ten obvykle vystupuje jako hlavní hrdina vyprávění, není tomu tak ale vždy. Někdy jeho um plastického chirurga dá možnost mladému muži vydávat se za někoho jiného, jindy chlapec s od něj transplantovanými pažemi naráží na limity lékařského zázraku. Jednotlivé epizody jsou však vždy výborně vypointované, byť evropskému čtenáři mohou některé z nich přijít málo dotažené či dovysvětlené.

 

A kdo že je vlastně ten Black Jack? Mladý lékař, nejlepší operatér na světě a zároveň člověk sešitý a zjizvený tak, že připomíná Frankensteinovo monstrum. Jeho znepokojující zjev je ovšem v porovnání s jeho morálkou ještě krásný. Black Jack je otrlec, mamonář, nadutec přesvědčený o vlastní výjimečnosti, někdy lhář, jenž se neštítí uhodit dítě či něco důležitého zatajit. Na druhou stranu v příbězích několikrát ukáže i city skrývající se pod drsnou slupkou, a tak je nemožné zařadit ho jednoduše mezi padouchy či dobrodince.

 

Pro našince mohou být některé prvky v jednotlivých příbězích cizí či dokonce bizarní. Asi nejlépe to ilustruje postava Pinoko – šišlající holčičky žijící s Black Jackem, která však o sobě tvrdí, že je jí osmnáct a je doktorovou manželkou, jakkoliv se k ní občas chová neurvale. Zároveň mají mnohé kapitoly závažná témata, jako jsou ekologické problémy, rasismus, život lidí s handicapem i změna pohlaví, byť nikdy nepůsobí jako agitka. Je překvapivé, jak jsou příběhy vznikající v letech 1973-1983 dodnes aktuální. Mimochodem, v té době jich Tezuka napsal a nakreslil celkem 242, takže v knize z Black Jackových příhod najdete jen nějakých 12 procent.

 

Černobílá kresba nepůsobí zvlášť realisticky, ale absolutně vyhovuje tónu jednotlivých epizod. Tezuka dokázal ve svých ilustracích vyjádřit tragické události i groteskní komiku. Postavy jsou od sebe jasně rozlišitelné a jakkoliv jsou některé výrazně stylizované, i ty „obyčejné“ mají díky pár linkám natolik specifické rysy, že se mezi nimi čtenář snadno zorientuje.

 

Přestože se nejedná o odbornou knihu a Tezuka neměl potřebu vzdělávat své čtenáře v medicíně, řada popsaných zákroků je reálně uskutečnitelná a panely zachycující operace či dokonce detaily otevřených těl věrné. Tezuka nejenže sám vystudoval lékařství a krátce v oboru působil, ještě mnohé své nápady konzultoval se zkušenějšími doktory. Na druhou stranu část vyobrazených zákroků balancuje na hraně sci-fi, či ji dokonce překračuje. Pokud však neočekáváte stoprocentní hodnověrnost, neměl by vám tento fakt čtení pokazit.

 

Black Jack není zdaleka pro každého a čtení zprava doleva je v něm ještě to nejméně neobvyklé. Na druhou stranu nabízí pohled na vrcholné epizodické dílo mangy sedmdesátých a počátku osmdesátých let s výborným, jakkoliv pro našince občas výstředním vyprávěním a stylem kresby. Přestože se Black Jack kvalitativně Tezukovu komiksovému veledílu Zpráva pro Adolfa nemůže rovnat, jedná se pořád o vynikající příspěvek česky vydaných komiksů ze země vycházejícího slunce.

 

Název knihy: Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a jiné příběhy

Autor: Osamu Tezuka

Překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství: CREW s.r.o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 648

ISBN: 978-80-7679-276-0

Ediční řada:

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení