Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Přemysl Krejčík – Asfaltovej plameňák

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Východočeského prozaika a básníka Přemysla Krejčíka není potřeba představovat, recenze jeho básnické sbírky Křehké nepřenášet, povídkové knihy Kybersex a románu Univerzální katalog zoufalců jsme již zveřejnili, sledovali jsme i postupné vznikání detektivního románu Šest nevinných, na němž spolupracoval. Nová sbírka básní, kterou tento autor vydal, má název Asfaltovej plameňák.

 

asfaltovej-plamenakKrejčíkova sbírka je rozdělena do čtyř částí Město, Černá kočka, Všechno už tu bylo, Modern stalking. Už název Asfaltovej plameňák předesílá, že všechny básně budou psány obecným jazykem, který jim dodává poetického nádechu beatnické generace. V prvním plánu míří na mladší čtenáře, ve skutečnost však může oslovit i starší ročníky, které atmosféra básní přenese zpět do doby, kdy se nechávali unášet verši Václava Hraběte.


První část nazvaná Město čtenáři hned napoví, jak daleko se autor dostal od své předchozí sbírky Křehké nepřenášet. Od lyriky, inspirované převážně vztahem a jeho rozpadem, se přesouvá k daleko komplexnějšímu vnímání světa okolo sebe, což vede ke zpracování vážnějších témat, ale i k hlubšímu prožitku. Vnímá absurditu fungování kultury razící heslo „to se prodá“ (Terror Háza), zajetí stereotypů, v nichž žijeme (V čekárně na svý doktory) i prázdná místa v našich životech (Sem tam umře někdo).


Černá kočka shrnuje texty inspirované vlaky, nádražími a hotely. V podání Přemysla Krejčíka to jsou místa, kde čas plyne pomalu a umožňuje soustředit se na zdánlivě nedůležité detaily, jako je kouř z cigaret či výraz očí, za nímž lze přečíst celý dlouhý příběh.


První báseň části Všechno už tu bylo přenáší čtenáře zpět do minulosti ke sbírce Křehké nepřenášet, ale nevěnuje se pouze bývalým láskám. Jde spíše o pohled člověka, který má již něco za sebou a usídlil se v něm pocit, že na něj už v životě nečeká žádné překvapení. Už z postaty tématu má tato část poněkud melancholické ladění a pohled, který člověk každým rokem musí revidovat.


Návrat k milostné poezii znamená poslední část sbírky nazvaná slovní hříčkou Modern stalking.


Hlavním kladem sbírky Asfaltovej plameňák je to, že se autor nesnaží čtenáře zaujmout za každou cenu formálními či jazykovými experimenty. Slova plynou přirozeně a celá sbírka působí velmi semknutým, homogenním dojmem. Sbírka napravuje dojem, že moderní poezie je pouhou exhibicí, snažící se do povědomí publika dostat naturalizmem a vulgarizmy. Asfaltovej plameňák má potenciál najít si svého čtenáře právě svou civilností, relativní nenápadností, za níž se skrývá skutečná hloubka bez předstírání.


Asfaltovej plameňák
Autor Přemysl Krejčík
Nakladatelství Vedrusa
Místo vydání -
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 84
ISBN/EAN 978-80-906872-1-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení